c S
Dnevne novosti

Pusić i Picula primili mađarske parlamentarce

03.06.2011 07:12 ZAGREB, 2. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primili su u posjet Odbor za ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske Narodne skupštine, priopćeno je u četvrtak iz Sabora.
Vesna Pusić i Tonino Picula uvodno su naglasili da Hrvatska cijeni i prepoznaje pomoć koju Mađarska pruža Hrvatskoj za vrijeme pregovora za pristupanje EU-u. Iznimno je uspješna i bliska suradnja dvaju parlamenata što je rezultiralo provedbom IPA Twinning Light projekta prilagodbe Sabora funkcioniranju unutar Europske unije, u kojem je Hrvatskom saboru partner bila mađarska Narodna skupština.

Vesna Pusić predstavila je ulogu Nacionalnog odbora u ovom procesu, posebno se osvrnuvši na reforme provedene u sektoru pravosuđa. Za hrvatski model reforme pravosuđa, uz susjedne zemlje, zainteresirane su i neke članice EU-a, dodala je. Hrvatska će biti jedna od najpripremljenijih zemalja za pristupanje Uniji rekao je, između ostalog, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Odbora za ustav, pravosuđe i poslovnik mađarskog parlamenta Istvan Balsai rekao je da je Hrvatska ispunila vrlo zahtjevne uvjete za pristupanje, te je izrazio nadu da će do kraja ovog mjeseca zaključiti pristupne pregovore. Mađarski premijer i vlada predani su tom cilju, naglasio je.

Razgovarajući o aktualnoj situaciji unutar EU-a, sugovornici su se osvrnuli na financijsku krizu u eurozoni te na mogućnost reformiranja Schengenskog sustava. Goste iz Mađarske zanimao je i hrvatski izborni sustav kad je u pitanju glasovanje hrvatskih državljana u 11. izbornoj jedinici. Vesna Pusić i Tonino Picula zaključno su istaknuli važnost zaključenja pristupnih pregovora u lipnju.

To bi bio i pozitivan signal za susjedne države, naglasio je Tonino Picula, dodavši da će Hrvatska i dalje pružati punu potporu zemljama u okruženju na njihovom europskom putu. I predsjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Ana Lovrin s članovima Odbora primila je izaslanstvo odbora za ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske narodne skupštine. Ana Lovrin uvodno je predstavila nadležnosti i rad svoga odbora.

U okviru nadležnosti Odbora za pravosuđe pitanja su ustrojstva, rada i djelokruga sudova, djelokrug i način rada državnog odvjetništva, ustrojstvo i način rada Državnog sudbenog vijeća, i druga pitanja iz područja pravosuđa, kaže se u saborskom priopćenju. Dinamika rada Odbora za pravosuđe vrlo je intenzivna, posebice u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, istaknula je predsjednica Odbora Lovrin.

U reformi pravosuđa postigli smo veliki napredak kao i u borbi protiv korupcije te slijedom toga očekujemo da će zatvaranje poglavlja 23. biti vrlo skoro, kaže se u priopćenju. Razgovaralo se i o pravosudnom sustavu Mađarske, a potpredsjednik Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik Csaba Gyure istaknuo je da je i Mađarska napravila brojne reforme u izgradnji neovisnog pravosuđa.

U nastavku su sugovornici razmijenili iskustva dviju zemalja u izboru sudaca. Suglasni su da su u pravosudnom sustavu nužne stalne promjene kako bi sustav funkcionirao transparentno i neovisno. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji, dodaje se u saborskome priopćenju.