c S
Dnevne novosti

Idući mjesec nova tranša MMF-ove pomoći Grčkoj

06.06.2011 07:14 ATENA, 3. lipnja 2011.(Hina/Reuters), Nova tranša međunarodne pomoći za Grčku bit će dostupna početkom srpnja, nakon dodatnih razgovora o vladinu gospodarskom programu koji će se voditi idućih nekoliko tjedana, objavili su u petak Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.
Iduća rata pomoći iz 110 milijarda eura vrijednog lani dogovorenog programa pomoći očekivala se ovaj mjesec, ali Atena je objavila da ima dovoljno sredstava da pokrije razdoblje do sredine srpnja.

Dodatni razgovori o financiranju grčkoga programa pomoći održat će se idućih tjedana.

"Kad taj proces završi i nakon odobrenja izvršnoga odbora MMF-a i Eurogrupe, iduća će tranša biti najvjerojatnije dostupna početkom srpnja", kaže se u priopćenju.

Pomoć za Grčku moraju odobriti ministri financija eurozone i MMF-ov izvršni odbor da bi postala dostupna Grčkoj.

Grčka vlada osnovat će nezavisnu agenciju za privatizaciju, kaže se u priopćenju izdanom pošto su dužnosnici Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke proveli jednomjesečnu inspekciju grčkih financija.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker koji je na čelu Eurogrupe, u petak je izjavio kako očekuje da članovi eurozone pristanu na dodatno financiranje Grčke.

Nakon sastanka s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom Juncker je u petak rekao kako će ta pomoć biti dodijeljena uz stroge uvjete, među kojima je i osnivanje privatizacijske agencije.