c S
Dnevne novosti

Slovenski odbor za EU odobrio zatvaranja poglavlja Ribarstvo

06.06.2011 07:20 LJUBLJANA, 3. lipnja 2011.Hina, Odbor slovenskog parlamenta za poslove Europske unije u petak je većinom glasova odobrio zatvaranje pristupnog poglavlja Ribarstvo u pregovorima Hrvatske i Europske unije na pristupnoj konferenciji, potvrdila je za Slovensku tiskovnu agenciju predsjednica tog odbora Darja Lavtižar Bebler.
Prije toga "zeleno svjetlo" za zatvaranje tog poglavlja početkom ovog tjedna već su dali slovenska vlada, parlamentarni odbori za vanjske poslove i za poljoprivredu, čime su uklonjene ranije slovenske rezerve u vezi sa zatvaranjem tog poglavlja.

Bebler je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavila da je najveći dio članova odbora bio zadovoljan objašnjenjem da su slovenski nacionalni interesi i interesi slovenskih ribara dovoljno zaštićeni rješenjem po kojemu će EU iz svog ribarskog fonda obeštetiti Sloveniju sa dva milijuna eura, te da će sustav ribolova prema hrvatsko-slovenskog bilateralnom sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) moći stupiti na snagu nakon što prijašnji granični prijepor bude riješen prema arbitražnom sporazumu i nakon što bude definirana granica na moru.