c S
Dnevne novosti

RH zatvorila Ribarstvo, skori završetak pregovora

07.06.2011 07:20 BRUXELLES, 6. lipnja 2011.Hina, Hrvatska je u ponedjeljak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila pregovore u poglavlju Ribarstvo i tako napravila veliki korak prema završetku pristupnih pregovora, što je sada pitanje tjedana.
"Vrlo smo zadovoljni ishodom današnje konferencije i siguran sam da ovo nije zadnje poglavlje koje zatvaramo ovaj mjesec i sada je kraj pregovora iza ugla", rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Pristupna konferencija održana je na veleposlaničkoj razini, odnosno na razini glavnih pregovarača. "Također smo zadovoljni i sadržajem dogovora u poglavlju Ribarstvo.

Mislim da su svi naši vitalni interesi na Jadranu, interesi hrvatskog ribarstva i ribara u potpunosti zaštićeni i s optimizmom gledamo na to kada će Hrvatska kao članica EU-a biti u još boljoj mogućnosti štititi svoj nacionalni interes, a to je zaštita Jadrana i svih onih koji na Jadranu i od Jadrana žive", rekao je Drobnjak.

Mađarski veleposlanik Peter Gyorkos, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je predstavnik Europske komisije na današnjoj pristupnoj konferenciji najavio da će nacrti pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja uskoro, sljedećih dana, biti poslana Vijeću EU-a.

"Pozorno smo pratili što je rekao predstavnik Europske komisije, koji je rekao da su sada pri kraju s izradom nacrta pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja i da će sljedećih dana biti dostavljena Vijeću EU-a.

Mogu vam jamčiti da će mađarsko predsjedništvo, bude li ocjena Europske komisije pozitivna, učiniti sve da se pregovori završe do kraja našeg mandata", rekao je Gyorkos.