c S
Dnevne novosti

Strankama prihvatljivi prijedlozi HUP-a

07.06.2011 07:04 ZAGREB, 6. lipnja 2011.(Hina), Političke stranke podržavaju prijedloge iznijete u dokumentu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) "Za Hrvatsku 2011. - 2015.: kapital i radna mjesta ruku pod ruku", pokazuju istupi stranačkih čelnika na okruglom stolu u sklopu Dana poduzetnika.
HUP je na Danu poduzetnika predstavio dokument u kojem se zalaže za razvojni model koji počiva na privatnim ulaganjima i poticajnoj investicijskoj i poduzetničkoj klimi. HUP smatra da je realizacijom njegovih prijedloga moguće postići realni ekonomski rast od prosječnih četiri posto godišnje u narednom četverogodišnjem razdoblju, u kojem bi stopa nezaposlenosti pala ispod osam posto, uz 1,6 milijuna zaposlenih što je oko 200.000 više nego sad.

Za ostvarenje tih ciljeva HUP drži potrebnim nominalno zamrzavanje rashoda konsolidirane opće države 2011. i 2012. godine praćeno realnim zamrzavanjem rashoda od 2013. do 2015. godine. Izvozno konkurentna industrija i usluge trebali bi rasti po stopama od oko 10 posto prosječno godišnje, što se može realizirati uz fiskalnu disciplinu i porezna rasterećenja i druge mjere, kažu u HUP-u.

HUP traži i usvajanje direktive EU-a o kašnjenjima s plaćanjima, produženje roka plaćanja PDV-a s 30 na 60 dana te carine s 10 na 30 dana. Poslodavci traže i javne natječaje za uprave i NO-e javnih poduzeća, a zalažu se i za smanjenje broja jedinica lokalne uprave i samouprave te za smanjenje troškova poslovanja.

Nakon predstavljanja HUP-ova dokumenta održan je okrugli stol na kojem su gospodarski stratezi političkih stranaka istaknuli da su njihovi programi podudarni s programom HUP-a. Gordan Maras iz SDP-a kaže kako će naredna vlada prvo morati riješiti problem nelikvidnosti i uvesti sigurnost naplate.

Smatra da država mora skratiti rok ispunjavanja svojih obveza na 30 dana te razmisliti o mogućnosti produženja roka za plaćanje PDV-a. Zalaže se i za produženja roka naplate carine za uvozne proizvode koji služe kao industrijski inputi. Đuro Popijač (HDZ) kaže da se ciljevi HUP-a i Vlade u najvećoj mjeri podudaraju i provode.

Upozorava da direktiva EU-a određuje rok naplate carine, a da će se produljenje roka za PDV moći razmatrati kad se promijeni struktura proračunskih prihoda. Josip Friščić (HSS) drži da HUP-ov dokument donosi otrežnjenje i realnost, ali da bi i pri rastu od 4 posto mnoga prava mogla biti preispitana.

HNS-ovac Dragan Kovačević smatra da su poslodavci dali dobru inicijativu, ali da mjere koje predlažu ne mogu provesti bez pomoći države. Slaže se s Friščićem da ne treba intervenirati u tečaj kune, ali upozorava da će se tečaj sam urušiti nastavi li se s aktualnom ekonomskom politikom.

Josip Budimir iz HSLS-a kaže da ta stranka podržava HUP, ali da je za radikalnije rezanje proračunske potrošnje. Predsjednik HUP-a Ivan Ergović zaključio je da HUP može biti zadovoljan jer su stranke suglasne da su njegovi prijedlozi dobri.

"Nastojat ćemo suglasje o našem programu kapitalizirati te tražiti od stranaka da obećano i provedu", rekao je Ergović.