c S
Dnevne novosti

Veleposlanica SAD pohvalila suradnju Hrvatske s ICTY-em

07.06.2011 07:18 ZAGREB/NEW YORK, 6. lipnja 2011.(Hina) Veleposlanica SAD-a Rosemary DiCarlo pozdravila je u ponedjeljak u New Yorku, nakon podnošenja polugodišnjeg izvješća predsjednika Haaškoga Suda Patricka Robinsona i glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, snažnu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom i pohvalila njezinu odlučnost da nastavi tražiti dokumente koje potražuje haaško tužiteljstvo.
Ona je pozdravila i to što je Hrvatska ponovno potvrdila predanost ispunjenju svih svojih obveza prema ICTY-ju.

Predstavnik Britanije Philip Parham pozdravio je ocjenu glavnog haaškog tužitelja Brammertza o hrvatskoj suradnji izražavajući nadu da će se preostala pitanja uspješno riješiti.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a su u raspravi pozdravile nedavno uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a nekoliko država pozvalo je Srbiju da osigura uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj.

Predstavnici stalnih članica Vijeća SAD, Velika Britanija i Francuska te nestalne članice Njemačka i Portugal posebno su pohvalile Srbiju zbog uhićenja generala Mladića i pozvale ju da pojača napore kako bi uhitila i Gorana Hadžića.

Njemačka i Portugal posebno su istaknule da taj potez Srbiju približava europskim perspektivama.