c S
Dnevne novosti

Obama obećao suradnju SAD-a u dužničkim krizama euro zone

08.06.2011 07:06 WASHINGTON, 7. lipnja 2011.(Hina/Reuters), Američki predsjednik Barack Obama u utorak je izjavio da će Sjedinjene Države surađivati s Europom u rješavanju grčke dužničke krize i istaknuo da bi možebitno neplaćanje dugova tamo moglo imati katastrofalne posljedice.
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u službenom posjetu SAD-u, rekla je da zona eura dijeli zajednički interes u osiguravanju da se ona ne dovede u opasnost.

Dvoje čelnika je reklo da su opsežno razgovarali o dužničkoj krizi. Obama je rekao da će Njemačka biti ključna u rješavanju krize.

"Uvjeren sam da će njemačko predvodništvo, uz druge ključne čimbenike u Europi, pomoći da dođemo do puta povratka Grčke rastu kako bi taj dug postao savladiviji", rekao je."

To će, međutim, zahtijevati još strpljenja i neko vrijeme. A mi smo obećali u potpunosti surađivati u rješavanju tih pitanja, na bilateralnoj bazi ali i kroz međunarodne i financijske institucije poput MMF-a".

Merkel, koja je u Njemačkoj pod političkim pritiskom da izbjegne biti financijski spasitelj drugih europskih zemalja u teškoćama, izjavile je da Njemačka razumije svoju ulogu.

"Vidjeli smo da će na stabilnost eura u cjelini utjecati kada se jedna država nađe u nevoljama", rekla je. "Tako da mi jasno vidimo našu europsku odgovornost i mi je preuzimamo, zajedno s MMF-om", kazala je Merkel.

Obama je njemačku kancelarku, koja je prvi europski čelnik u posjetu za Obamina mandata, dočekao formalnom ceremonijom na travnjaku Bijele kuće.

Iskazivanje partnerstva nije, međutim, prikrilo razlike između čelnika oko gospodarskih i sigurnosnih pitanja. SAD se oprezno uključio u vojnu akciju u Libiji dok je Njemačka zbunila svoje partnere u NATO-u odbijanjem da sudjeluje u akciji.

Obama je rekao da očekuje da će Njemačka pomoći u Libiji kada Gadafi ode i kada će zemlji biti potrebna obnova. Obama je rekao da je svrgavanje libijskog čelnika Moamera Gadafija samo pitanje vremena.

"Po cijeloj zemlji vidimo neumoljiv trend potiskivanja i onesposabljavanja režimskih snaga", rekao je Obama. "Mislim da je odlazak Gadafija samo pitanje vremena".

Obama je Angeli Merkel zahvalio za jačanje Njemačke podrške u Afganistanu što je omogućilo drugim članicama NATO-a da budu aktivne u Libiji.