c S
Dnevne novosti

Šibenik: o zaštiti okoliša i EU-ovim programima

08.06.2011 07:08 ŠIBENIK, 7. lipnja 2011.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je u Solarisu pored Šibenika organiziralo sastanak Sektorskoga nadzornog odbora (SNO-a) za IPA Operativni program zaštite okoliša (OPZO).
Sastankom su zajednički predsjedali čelnik Operativne strukture za program IPA-inu komponentu IIIb Nikola Ružinski, državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, i Elena Grech, voditeljica Odjela za pretpristupne programe ISPA i IPA u Općoj upravi za regionalnu politiku Europske komisije.

Glede provedbe OPZO-a od 2007. do 2011., koji je usmjeren na ulaganje u velike infrastrukturne projekte u području zaštite okoliša, i koji Hrvatskoj stavlja na raspolaganje 96,7 milijuna eura nepovratne pomoći iz programa IPA, istaknuto je kako se iz tog izvora sa 49,3 milijuna eura sufinancira gradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom „Marišćina“, od toga 22,3 milijuna eura sredstava EU-a, te s 39,2 milijuna eura uređenje županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“, od toga 18,9 milijuna eura sredstava EU-a.

Natječaji za radove na "Marišćini" objavljeni su u travnju 2011., za „Kaštijun“ u svibnju, a početak radova, nakon provedbe natječajnog postupka, očekuje se u proljeće 2012., istaknuli su članovi nadzornog odbora za IPA-u.

Na sastanku je bilo riječi i o programu gospodarenja vodama gdje se s 26,6 milijuna eura sufinancira sustav vodoopskrbe i odvodnje s pročišćivačem otpadnih voda Slavonskog Broda, od čega je 15,3 milijuna eura sredstava EU-a, potom se 15,6 milijuna eura ulaže u poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje te pročišćivač otpadnih voda u Kninu, od toga EU ulaže 8,7 milijuna eura, te 6,4 milijuna u poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i pročišćivač otpadnih voda u Drnišu, od toga četiri milijuna eura iz EU-a.

Provedbom tih projekata, rečeno je, uspostavit će se suvremeni vodoopskrbni sustavi i mreže te pročišćivači otpadnih voda iz kućanstava i industrije te poboljšati kanalizacijska mreža. Radovi u sva tri projekta gospodarenja vodama su počeli.