c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izvješću o stanju u OSRH

09.06.2011 07:16 ZAGREB, 8. lipnja 2011.Hina, Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RH, te ono o stanju obrambenih priprema, dobilo je potporu svih saborskih klubova i zastupnika.
Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović kazao je da je obrambeni sustav lani uspješno odgovarao na postavljene zadaće, posebno one koje se tiču uporabe snaga te u potpori civilnim institucijama te u međunarodnim operacijama.

Naglasio je da je glavni izazov predstavljalo osiguranje postojećih resursa i nastavak transformacije Oružanih snaga u uvjetima obrambenog proračuna smanjenog zbog gospodarske krize. Obrambeni je sustav, rekao je Šimunović, na taj izazov odgovarao mjerama racionalizacije, štednje i određivanja pravilnih prioriteta koji su u funkciji razvoja perspektivnih sposobnosti.

Prošle je godine stoga proveden proces strateškog pregleda obrane koji bi trebao uskladiti budući razvoj s potrebama i mogućnostima države te dati smjernice za izradu novoga dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga. Šimunović je rekao da se Hrvatska i dalje nalazi u okružju koje teži punoj stabilizaciji, posebno zbog euroatlantskih aspiracija zemalja u regiji.

Kao članica NATO-a Hrvatska vojska je sudjelovala u izradi novog strateškog koncepta, dala doprinos obrambenoj politici EU, te se gotovo u cijelosti oprema domaćim proizvodima. Branko Vukelić je u ime HDZ-a podržao izvješće, naglasivši da je obrambeni sustav, unatoč smanjenom proračunu u uvjetima krize i recesije, maksimalno dobro i u zadovoljavajućem opsegu odgovorio svim zadaćama.

Pozvao je na još snažnije uključivanje gospodarskog sektora u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, iako je već sada, istaknuo je, vidljiv uspjeh - sastavljanje oklopnih vozila u "Đuri Đakoviću", proizvodnja domaće jurišne puške, vojne čizme, kacige, vojnih obroka.

"Oni problemi koji muče državu i vladu, muče i obrambeni sustav", rekao je Arsen Bauk (SDP), istaknuvši da je najveći problem Oružanih snaga smanjen obrambeni proračun. Najlakše je, kazao je, uzimati iz obrambenog proračuna, jer je, što se izborne baze tiče, i najnezanimljiviji.

"Da bi situacija bila idealna nedostaje 2,5 milijardi kuna", rekao je Bauk, naglasivši da građani, prema anketama, i dalje imaju veliko povjerenje u Hrvatsku vojsku.

Zastupnici su u pojedinačnoj raspravi hvalili sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim operacijama (11 UN-ovih, NATO-ovih i EU-ovih misija s prosječno 430 pripadnika u rotaciji), čime Oružane snage, isticali su, svoju visoku profesionalnosti i spremnost svakodnevno dokazuju izvršavanjem najsloženijih vojnih zadaća.

Upozorili su, ipak, da je prosječna dob hrvatskih vojnika 38 godina, dok je prosjek članica NATO-a oko 30 godina.