c S
Dnevne novosti

Saboru predloženi kandidati za članove Povjerenstva za sukob interesa

10.06.2011 07:24 ZAGREB, 9. lipnja 2011.Hina, Saborski Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru završnu listu kandidata za novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - dvije kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva i deset kandidata za četiri člana, koje će zastupnici sutra birati tajnim glasovanjem.
Za predsjednicu Povjerenstva Odbor je većinom glasova predložio diplomirane pravnice Sanju Lozančić i Doru Rešetar.

One su jednoglasno predložene i za članice, kao i pravnica Danija Budimir, socijalna pedagoginja Irena Čupić, pravnica Diana Dulibić, pravnik Robert Jambrović, ekonomist Rajko Kneklin, politologinja Jadranka Kolarević, te pravnice Dinka Prce i Željka Žokalj.

Sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana koji ne smiju biti članovi niti jedne stranke, a niti su to bili posljednjih pet godina do dana kandidiranja za mjesto u Povjerenstvu.

Tajnim glasovanjem bira ih Sabor natpolovičnom većinom (najmanje 77 glasova) na prijedlog Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove, te na temelju provedenog javnog poziva.

Inače, Odbor je prikupio dokumentaciju te obavio razgovore s 11 kandidata, nad kojima je provedena i sigurnosna provjera II. stupnja.

Upravo zbog tih sigurnosnih podataka, koji nose oznaku tajnosti stupnja "povjerljivo", novinari nisu mogli nazočiti na sjednici Odbora za vrijeme rasprave o kandidatima, te su naknadno upoznati s jedinstvenom završenom listom koja je upućena Saboru.