c S
U središtu

Uređivanje imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina

19.08.2011 Pored brojnih novih ili noveliranih zakona, u srpnju je donesen i zakon iz područja stvarnopravnih odnosa kojem je svrha ubrzanje rješavanja imovinskopravnih odnosa i oslobođenje osoba javnog prava od međusobnog plaćanja naknade za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti ili prava građenja jednih drugima, a sve radi uspješnijeg sudjelovanja u Kohezijskoj politici Europske unije i korištenju njezinih fondova.

Zakonom o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina, u cilju osiguravanja pretpostavki za učinkovitije provođenje projekata vezano za izgradnju infrastrukturnih građevina od interesa za Republiku Hrvatsku i u interesu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, radi uspješnijeg sudjelovanja u Kohezijskoj politici Europske unije i u korištenju sredstava iz fondova Europske unije, uređuje se rješavanje imovinskopravnih odnosa i oslobođenje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i/ili prava građenja, na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske i vlasništvu jedinica lokalne odnosno jedinica područne (regionalne) samouprave.

Također, uređuje se i rješavanje imovinskopravnih odnosa i oslobođenje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i/ili prava građenja, na zemljištu kojega je vlasnik ili kojim upravlja pravna osoba u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske ili pravna osoba čiji je osnivač Republika Hrvatska te na zemljištu kojega je vlasnik pravna osoba u stopostotnom vlasništvu ili čiji je osnivač odnosno čiji su osnivači jedinice lokalne odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave.

Dakle, prema članku 4. Zakona, ne plaćaju se naknade za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i/ili prava građenja kada to pravo stječu osobe javnog prava, međusobno jedne od drugih, na njihovu zemljištu potrebnom za izgradnju infrastrukturnih građevina. Pravne osobe u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe čiji je osnivač Republika Hrvatska koje upravljaju infrastrukturnim građevinama u vlasništvu Republike Hrvatske ne plaćaju naknadu za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i prava građenja drugim pravnim osobama u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske i pravnim osobama čiji je osnivač Republika Hrvatska koje upravljaju zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na kojem se grade infrastrukturne građevine.

Zakonske pretpostavke za učinkovitije rješavanje imovinskopravnih odnosa i oslobođenje od međusobnog plaćanja navedenih naknada, potrebne su jer je u protivnom cijena takvih projekata već u samom početku visoka zbog čega ih je teško realizirati. U praksi, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave često traže pomoć državnog proračuna za financiranje tih naknada te se tijek novca svodi na naplatu u i isplatu iz državnog proračuna. Isto tako i pravne osobe u stopostotnom vlasništvu države preko nadležnih ministarstava uobičajeno traže pomoć u financiranju tih naknada koje moraju platiti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ili drugim pravnim osobama u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Republika Hrvatska ima mogućnost sudjelovanja u pretpristupnim programima Europske unije te se priprema za sudjelovanje u fondovima Europske unije kada postane zemlja članica. Prilikom sudjelovanja subjekata javnog sektora u projektima Europske unije kao jedan od preduvjeta za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije su riješeni imovinskopravni odnosi. Kako se radi o projektima od javnog interesa i definiranim rokovima za iskorištavanje sredstava, u cilju olakšavanja pripreme projektne dokumentacije, povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja korisnika u fondovima Europske unije, a s obzirom na često nedostatna sredstva, predlagatelj je smatrao nužnim donijeti ovaj Zakon.

Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji investicijski potencijal bit će značajnije povećan jer se veći dio sredstava strukturnih fondova i kohezijski fond usmjeravaju na projekte u području prometa, zaštite okoliša, voda, razvoja društvene i poslovne infrastrukture. Novu razinu ulaganja trebat će pratiti s pripremljenim, financijski zahtjevnim projektima, zbog čega je neophodno ubrzati rješavanje imovinskopravnih odnosa i osloboditi osobe javnog prava od međusobnog plaćanja naknade za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti ili prava građenja jednih drugima.

Stoga se ovim Zakonom uređuje:

- rješavanje imovinskopravnih odnosa prilikom izgradnje infrastrukturnih građevina za koje je utvrđen interes Republike Hrvatske između osoba javnog prava koje su nositelji projekata i osoba javnog prava koje su vlasnici zemljišta,

- oslobođenje osoba javnog prava od međusobnog plaćanja naknade za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti ili prava građenja na njihovu zemljištu, a koje je potrebno za izgradnju infrastrukturnih građevina, pod uvjetima utvrđenima ovim Zakonom.