c S
U središtu

Besplatan parking na neočišćenom parkiralištu

08.02.2012 Iako snijeg posljednjih nekoliko dana zadaje probleme svim stanovnicima Hrvatske, osobito je vozačima potrebna strpljivost uz polaganu i opreznu vožnju. Međutim, baš u ovakvim vremenskim uvjetima, vozači koji automobile parkiraju na javnim parkiralištima s naplatom, imaju određeni razlog za zadovoljstvo. Kada je parkiralište prekriveno snijegom i ne vide se bijele linije koje označavaju parkirališno mjesto, organizator parkiranja parkiranje ne naplaćuje!

Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području tako da određuju parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja. Nadzor parkiranja vozila na mjestima na kojima je parkiranje vremenski ograničeno, obavljaju pravne osobe koje odrede jedinice lokalne samouprave.

Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja određuju se javne parkirališne površine, organizacija i način naplate parkiranja, parkirališne zone, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja, uvjeti za stjecanje i korištenje povlaštene parkirališne karte te nadzor nad parkiranjem vozila na području Grada Zagreba.

Javno parkiralište s naplatom je uređena i propisno označena ulična ili izdvojena površina na kojoj je uvedena naplata parkiranja i koja je označena odgovarajućom prometnom signalizacijom te informacijom o parkirališnoj zoni, cijenama parkiranja ovisno o vremenu parkiranja kao i načinu plaćanja parkiranja. Parkirališno mjesto je dio javne parkirališne površine namijenjene parkiranju jednog vozila i označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom. Poslove organizatora parkiranja u gradu Zagrebu obavlja trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebparking.

Prema članku 6. Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, javna parkirališta mogu biti stalna ili privremena, ulična ili izvanulična. Stalna javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine. Ulična javna parkirališta su parkirališta na kolniku i nogostupu posebno označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa te tehničkom dokumentacijom. Parkirališno mjesto na asfaltiranim javnim parkiralištima označava se bijelom horizontalnom signalizacijom.

Dakle, javno naplatno parkiralište mora biti označeno horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, odnosno parkirališno mjesto mora biti označeno bijelom horizontalnom signalizacijom – bijelom linijom.

No, budući da je snijeg zabijelio cijelu Hrvatsku, zabijelio je i bijele linije kojima su označena parkirališna mjesta. Stoga organizator parkiranja, sukladno ovoj odredbi, ne naplaćuje parkiranje kada su parkirališna mjesta neočišćena odnosno prekrivena snježnim pokrivačem.

Iako parkiranje na neočišćenim parkiralištima nije uvijek lako izvedivo (a ponekad je zbog većih količina snijega čak i nemoguće), vozačima ostaje utjeha da je barem besplatno - sve dok se parkirališna mjesta ne očiste.

Aleksandar Đurđević, dipl.iur.