c S
U središtu

Uklanjanje snijega i leda s krovova

20.02.2012 Budući da su nas mediji zadnja dva tjedna upozoravali na dužnost čišćenja snijega ispred i oko zgrada, kuća, uličnih lokala, na javnim površinama itd., sada treba upozoriti da se ta dužnost čišćenja odnosi i na snijeg i led koji se nalazi na krovovima.

Nakon desetak dana pravih snježnih mećava, koje su mnogim građanima Republike Hrvatske zadale velike poteškoće, i zbog čega su mnogi dijelovi Hrvatske bili zameteni i komunikacijski odsječeni, zasjalo je sunce, dnevne temperature su uglavnom iznad ništice pa se debeli snježni pokrivač počeo topiti na krovovima zgrada koje i dalje nisu očišćene. Također, posebna opasnost prijeti od ledenih siga s krovova, osobito u gradovima i mjestima uz koje prolazi veći broj ljudi.

Kako smo zadnja dva tjedna upozoravani na dužnost čišćenja snijega ispred zgrada, kuća, uličnih lokala, na javnim površinama itd., sada treba upozoriti da se ta dužnost čišćenja odnosi i na snijeg i led koji se nalazi na krovovima, a koji se pod višim temperaturama i na suncu počinje topiti i pri padu predstavlja potencijalnu ozbiljnu opasnost.

Stoga ćemo, bazirajući se na odredbama Odluke o komunalnom redu Grada Zagreba (vjerujemo da i u ostalim lokalnim odlukama o komunalnom redu, koje uređuju predmetnu materiju, odredbe nisu puno drugačije), ukazati na obveze u vezi uklanjanja snijega i leda.

Tako je člankom 131. Odluke o komunalnom redu Grada Zagreba (dalje: Odluka), propisano da snijeg i led s javnih površina (kolnika, staze na parkovnim površinama i slično) uklanja fizička osoba obrtnik ili pravna osoba kojoj je Grad povjerio uklanjanje snijega i leda. Snijeg se uklanja kad napada do visine 5 cm, a ako pada neprekidno, mora se uklanjati više puta, dok se led se s javnih površina uklanja čim nastane.

Posebno je bitno naglasiti da je, temeljem članka 132. Odluke, o uklanjanju snijega i leda s krova i s pločnika uz zgrade dužan voditi brigu vlasnik zgrade, odnosno fizička osoba obrtnik ili pravna osoba koja održava zgradu. U stambenoj zgradi to je obveza svih suvlasnika stambene zgrade.

Također, treba spomenuti da su, prema članku 134. Odluke, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz kioske i pokretne naprave odgovorni vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih naprava, a za uklanjanje snijega i leda s taksi stajališta, odgovorno je udruženje taksi prijevoznika. Za uklanjanje snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala odgovorni su vlasnici i korisnici tih lokala. Navedene osobe odgovaraju za štetu nastalu zbog nečišćenja snijega i leda osobi koja je zbog toga pretrpjela štetu.

Treba pritom posebno naglasiti i kaznene odredbe Odluke, jer ako niti zbog čega drugog, građani i pravne trebaju upravo zbog njih biti motivirani da na javnim površinama, ispred lokala, oko zgrada i s krovova uklone snijeg i led.

Naime, člankom 147. Odluke propisano je da će za prekršaj biti kažnjena pravna osoba u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna ako ne ukloni snijeg i led s krova zgrade (članak 132. stavak 1. Odluke), ako ne ukloni snijeg i led s kolodvora, javnih parkirališta, tržnica na malo, športskih objekata i sličnih prostora (članak 133. Odluke), s pločnika uz kioske i pokretne naprave (članak 134. stavak 1. Odluke), s taksi stajališta (članak 134. stavak 2. Odluke) te ako ne ukloni snijeg i led s pločnika ispred uličnih lokala (članak 134. stavak 3. Odluke).

Također, za navedene prekršaje bit će kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi, i to u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna, dok će se za iste prekršaje, u vezi s obavljanjem njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna, kazniti fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost.

Što se građana tiče, valja reći da će se oni koji ne budu čistili i uklanjali snijeg i led s krova zgrade kazniti s nemalih 1.000,00 do 2.000,000 kuna, no u financijskom smislu puno je veći problem ako se netko ozlijedi zbog tuđeg nemara pa radi naknade štete tuži vlasnika kuće, odnosno suvlasnike zgrade.