c S
U središtu

Naknada za sklapanje braka izvan službenih prostorija

10.05.2012 Jedna od mogućnosti koju hrvatsko zakonodavstvo predviđa jest izbor mjesta vjenčanja. Naime, ženik i nevjesta nisu obvezni stupiti u brak u službenoj prostoriji matičnog ureda (ako govorimo o civilnom vjenčanju).

Ako se ne želite vjenčati u službenoj prostoriji, već na nekom vama romantičnom mjestu na otvorenom ili zatvorenom, možete se obratiti matičaru matičnog ureda koji je najbliži mjestu u kojem želite sklopiti brak. Za takvo vjenčanje platit ćete naknadu prema Pravilniku o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije (NN 44/12). Radi se o novom Pravilniku koji je stupio na snagu 26. travnja 2012., a kojim je stavljen izvan snage Pravilnik o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije (NN 202/03).

Mjerila za određivanje visine naknade su udaljenost mjesta sklapanja braka od službene prostorije i vrijeme sklapanja braka (sklapanje braka izvan tjednog radnog vremena tijela državne uprave sukladno propisima te na blagdane i neradne dane što su utvrđeni Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj). Zahtjev za sklapanje braka izvan službene prostorije podnosi se matičaru matičnog ureda nadležnog za mjesto u kojem se brak namjerava sklopiti.

Što se izračuna naknade tiče, treba reći da osnovicu za izračun visine iznosa naknade čini prosječna bruto plaća po zaposleniku u Republici Hrvatskoj prema posljednjim službeno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku u vrijeme prijave namjere sklapanje braka. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr), prosječna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču 2012. iznosila je 7.702,00 kune. Međutim, ta će se osnovica za izračun spomenute naknade za sklapanje braka izvan službenih prostorija primjenjivati samo do iduće službene objave o prosječnoj bruto plaći po zaposleniku u Republici Hrvatskoj, odnosno za izračun spomenute naknade bit će relevantan onaj podatak o prosječnoj bruto plaći zaposlenika u Republici Hrvatskoj koji će u vrijeme izračuna naknade biti službeno važeći.

Dakle, ako danas izračunavamo naknadu za sklapanje braka izvan službenih prostorija, ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno do 10 km, naknada se plaća u iznosu od 10% osnovice, odnosno, prema službenom podatku o bruto plaći, 770,20 kuna. Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 km, naknada se plaća u iznosu od 1% (odnosno 77,02 kn) za svaki kilometar, a najviše do 30% (2.310,60 kn) od osnovice.

Nadalje, ako se brak sklapa u vremenu:

– od 8.00 do 16.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 20% osnovice;

– od 16.00 do 20.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 30% osnovice;

– od 20.00 do 22.00 sata, naknada se plaća u iznosu od 50% osnovice.

Ako se brak sklapa izvan tjednog radnog vremena tijela državne uprave, na blagdane i u neradne dane, naknada za sklapanje braka izvan službene prostorije uvećava se za 100%. Treba napomenuti da ukupan iznos naknade čini zbroj pojedinačnih iznosa što su utvrđeni prema mjerilima iz članaka 5., 6. i 7. Pravilnika. Iznos naknade utvrđuje matičar kada donosi odluku o sklapanju braka izvan službene prostorije, a naknada se uplaćuje u roku od tri dana od dana donošenja odluke o sklapanju braka izvan službene prostorije.

Treba napomenuti da ako se brak sklapa izvan službene prostorije zbog zdravstvenih razloga nevjeste i ženika, odnosno jednog od njih, ukupan iznos naknade umanjuje se za 80%.

Također, 26. travnja 2012., na snagu je stupila i Odluka o visini naknade za sklapanje braka u službenim i izvan službenih prostorija izvan redovnog radnog vremena kojom se utvrđuje da novčana naknada matičaru za sklapanje braka u službenim i izvan službenih prostorija izvan redovnog radnog vremena iznosi 80,00 kn bruto po satu, a utvrđuje je matičar ovisno o broju sati rada koje je utrošio za sklapanje braka izvan redovnog radnog vremena.