c S
U središtu

Pravo na mirovanje radnog odnosa bračnog druga diplomata i povratak na posao

28.05.2012 Jedno od pitanja koje se postavlja uz slanje profesionalnih diplomata Republike Hrvatske u diplomatsku misiju, u neku stranu zemlju, je radnopravni status njihovih supružnika koji im se pridružuju u misiji, odnosno mogućnost njihovog povratka na poslove koje su zbog odlaska u stranu zemlju napustili.

Profesionalni život diplomata, sam po sebi, podrazumijeva život, rad i boravak u jednoj ili više stranih država, često ovisno o tome koliko je duga diplomatska karijera. Normalno je i uobičajeno da se diplomatu, za vrijeme njegovog mandata u inozemstvu, pridruže bračni drug, i djeca, ako ih ima. S obzirom na to da mnogi supružnici diplomata, odlaskom u inozemstvo, napuštaju svoja radna mjesta, postavlja se pitanje njihovog radnopravnog statusa, odnosno mogućnosti povratka na posao, nakon završetka diplomatske misije bračnog druga.

Pogledajmo što kažu propisi.

Zakon o radu, koji regulira radne odnose, u članku 66. predviđa mogućnost odobravanja neplaćenog dopusta za vrijeme kojeg radniku prava i obveze iz radnog odnosa miruju. Prema toj odredbi, u konkretnoj situaciji, radnici bi se mogao odobriti neplaćeni dopust za vrijeme boravka u inozemstvu sa suprugom diplomatom.

No, postoji i posebni zakon koji regulira pitanja radnopravnog statusa bračnog druga diplomata, odnosno mogućnost njegovog povratka na posao nakon što diplomatu završi misija u određenoj stranoj zemlji. Naime, Zakon o vanjskim poslovima (NN 48/96) u članku 61. regulira uređenje radnog odnosa bračnog druga diplomata.

Tako je propisano da će bračnom drugu osoba iz članka 35. stavka 1. i članka 36. toga Zakona (profesionalni diplomati u Ministarstvu vanjskih poslova i ugovorni diplomati), na njegov zahtjev radni odnos kod poslodavca mirovati za vrijeme boravka u inozemstvu, najdulje do prestanka mandata bračnog druga. Bračni drug diplomata ima pravo vratiti se na rad kod poslodavca kod kojeg je prethodno radio u roku trideset dana nakon prestanka obavljanja službe diplomata. Također, bračni drug diplomata ima pravo povratka na poslove na kojima je prethodno radio ili na druge odgovarajuće poslove.

Radi se o zakonom zajamčenom pravu, za čije ostvarenje nije potreban pristanak poslodavca. Dovoljno je da se radnik ili radnica poslodavcu (razumno unaprijed) obrati pisanom obavijesti, u kojoj se poziva na članak 61. Zakona o vanjskim poslovima, i kojom ga izvještava da odlazi sa suprugom u diplomatsku misiju i da će mu/joj zbog toga prava i obveze iz radnog odnosa mirovati. Bilo bi nužno da uz tu obavijest dostavi i suprugov/suprugin akt o upućivanju u diplomatsku misiju i, po potrebi, vjenčani list.

Nakon završetka diplomatske misije hrvatskog diplomata, suprug/a se mora vratiti na posao, budući da prestaje razlog za mirovanje njegovog/njezinog radnog odnosa.

Dakle, bračni drug diplomata u diplomatskoj misiji za vrijeme njegovog mandata ima pravo na mirovanje radnog odnosa kod poslodavca u Republici Hrvatskoj kod kojeg je zaposlen, nakon čega ima pravo vratiti se na posao, i to u roku trideset dana nakon prestanka obavljanja službe diplomata.