c S
U središtu

Novine u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji

11.07.2012 Na aktualnoj sjednici Hrvatskog sabora prihvaćena je primjena hitnog postupka za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. U članku se daje prikaz njegovih novina.

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, od 2002. godine izgrađeno je ukupno oko pet i pol tisuća stanova, ukupne investicijske vrijednosti oko 2,5 milijardi kuna (uključivo garaže, garažno-parkirna mjesta i poslovne prostore). Trenutno je u izgradnji još 270 stanova, a u fazi pripreme za gradnju oko 200 stanova (Zadar, Umag, Šibenik… ).

Ove brojke pokazuju da je model POS-a izvediv i financijski održiv, te prihvaćen od strane svih sudionika, posebice od građana koji jesu ili bi htjeli kupili takav stan, imajući u vidu da je u pravilu čak i danas u recesijsko vrijeme potražnja za stanovima POS-a veća nego što je realizacija izgradnje.

Sustav POS-a u zadnjih je desetak godina imao velikog utjecaja na stanje u stanogradnji i opseg zadovoljavanja stambenih potreba građana. Međutim, u posljednjih nekoliko godina realizacija POS stanova je usporena, a što se odražava negativnim s obzirom na aktualno stanje u graditeljstvu i stanogradnji.

Zakon o društveno poticanoj stanogradnji na snazi je i provodi se preko 11 godina od kada se bitno promijenio niz okolnosti te su uočena određena nepotrebna ograničenja u njegovoj provedbi. Stoga je nužno određena zakonska rješenja uskladiti s aktualnim stanjem, odnosno pojednostaviti neka zakonska pitanja te ukinuti neka ograničenja.

S obzirom na stanje na tržištu, prodaja stanova pojednostavljuje se u slučaju ako u roku 6 mjeseci od početka gradnje nisu prodani svi stanovi, budući da je ta prodaja hitna i nužna radi zatvaranja financijske konstrukcije izgradnje. Nadalje, ukida se zabrana otuđenja, odnosno stvarnopravnog raspolaganja stanom na rok od 10 godina, s time da i dalje ostaje zakonsko ograničenje da onaj tko je stan kupio uz obročnu otplatu, može ga prodati ili otuđiti samo ako je prethodno otplatio cijeli dug.

Predviđena su i rješenja koja imaju za cilj intenzivirati izgradnju stanova te olakšati njihovu prodaju. Ne dirajući postojeći model POS-a, putem posebnih programa uvodi se mogućnost poticanja izgradnje i prodaje novoizgrađenih stanova koji su na tržištu. Cilj je pokrenuti prodaju stanova koji stoje prazni na tržištu i čekaju kupce mjesecima i godinama. Zadatak programa je na odgovarajući način, uz određena jamstva koja će omogućiti povoljnije uvjete financiranja na tržištu kapitala, privući sredstva poslovnih banaka, ohrabriti kupce stanova te potaknuti investitore na akciju i usklađivanje cijena s mogućnostima kupaca.

Prodaja stanova stanogradnji bi donijela potrebna financijska sredstva, što bi trebalo pridonijeti boljoj likvidnosti i plaćanju dospjelih potraživanja te osigurati kapital za dovršenje starih i početak novih investicijskih projekata.

Novelom Zakona detaljnije se uređuju i pitanja vezana uz izgradnju i prodaju garaža i garažno-parkirnih mjesta te otvara mogućnost građenja stanova od strane građevinske tvrtke koja istovremeno osigurava i građevinsko zemljište za gradnju. Jasnije se definira najviša prodajna cijena stana te detaljnije uređuju neka pitanja u vezi s utvrđivanjem reda prvenstva na kupnju stana i pitanja prodaje stanova i drugih posebnih dijelova nekretnine u slučaju ako oni nisu prodani u određenom roku.

Također, uvodi se i mogućnost da građevinska firma koja ima građevinsko zemljište u svom vlasništvu, Agenciji za POS stanove može ponuditi to zemljište i građenje istovremeno, te može graditi bez javnog natječaja ako su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom (npr. prodaja stanova izvjesna ili osigurana, zemljište po limitiranoj cijeni, predvidiva prodajna cijena stana u zakonskom okviru, osigurana jamstva odnosno instrumenti osiguranja).