c S
U središtu

Troškovi održavanja susreta i druženja djeteta s bakom i djedom

06.08.2012 U primjeni članka 102. Obiteljskog zakona pojavila se dvojba vezana uz određivanje susreta i druženja djeteta s drugim srodnicima (bakom i djedom), a u vezi snošenja troškova tih susreta. O tome se izjasnila i sudska praksa.

Roditelji bez obzira na okolnost žive li zajedno ili odvojeno, ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim u slučajevima propisanim zakonom. Obiteljski zakon predviđa da će sud, ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, odlučiti s kojim će roditeljima dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem. Prilikom donošenja odluke s kojim će roditeljem dijete živjeti sud cijeni sve okolnosti slučaja i vodi se prvenstveno zaštitom interesa djeteta uvažavajući mišljenje i prijedlog nadležnog centra za socijalnu skrb koji prikuplja podatke vezano uz stambene i materijalne prilike roditelja, ali i vezano uz osobne karakteristike roditelja, njihovu podobnost za vršenje adekvatne roditeljske skrbi, uvažava međusobne obiteljske odnose te uvažava i mišljenje djeteta sukladno njegovoj dobi i zrelosti.

Sukladno članku 102. Obiteljskog zakona, sud će na prijedlog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb, ako to zahtijevaju bitno promijenjene okolnosti donijeti novu odluku s kojim će roditeljem dijete živjeti te o susretima i druženju djeteta s drugim roditeljem, a po potrebi i o drugim sadržajima roditeljske skrbi. Prema sudskoj praksi ta se odredba primjenjuje i kada se radi o održavanju susreta i druženja unuka s bakom, odnosno djedom.

Kod primjene odredbi Obiteljskog zakona u vezi s održavanjem susreta i druženja djeteta sa srodnicima, postavlja se pitanje snošenja troškova koji nastanu povodom tih susreta i druženja. Prema sudskoj praksi (Županijski sud u Splitu, broj Gž 50/2009 od 20. siječnja 2010.) tko traži održavanje susreta i druženja s djetetom, mora snositi i troškove nastale s tim u vezi. U obrazloženju odluke kao ključno je navedeno:

Prema odredbi članka 102. OBZ sud će na prijedlog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb, ako to zahtijevaju bitno promijenjene okolnosti donijeti novu odluku s kojim će roditeljem dijete živjeti te o susretima i druženju djeteta s drugim roditeljem, a po potrebi i s drugim sadržajima roditeljske skrbi. Navedena odredba se analogno primjenjuje i kada se radi o održavanju susreta i druženja unuka s bakom, odnosno djedom. Temeljni kriteriji kod odlučivanja o načinu i vremenu održavanja susreta i druženja unuka s bakom, odnosno djedom je dobrobit unuka.

Prvostupanjski je sud pri donošenju odluke o načinu održavanja susreta i druženja predlagateljice s unukom cijenio mišljenje stručnog tima Centra za socijalnu skrb S. od 20. studenoga 2008. godine i psihologijski nalaz Klinike za dječje bolesti Z., Klinike za pedijatriju, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladeži od 4. rujna 2008., … te je odredio da se susreti i druženja održavaju jedanput mjesečno svake prve ili posljednje subote u mjesecu u vremenu od 9,00 do 19,00 sati naizmjenično u S. i Z., obvezavši predloženicu da dovodi mal. H. Ž. u S. kod predlagateljice kada se susreti i druženja održavaju u S., odnosno predlagateljicu da je dužna dolaziti u Z. kada se susreti i druženja održavaju u Z.

Utvrđeni način održavanja susreta i druženja predlagateljice s unukom je, imajući na umu životnu dob unuke, njezino zdravstveno stanje i mjesto njezina boravka odnosno udaljenost od S., gdje je prebivalište predlagateljice, do Z., čije prevaljivanje i za zdravo dijete traži stanoviti napor, a kamoli za dijete slabijeg zdravlja kao što je mal. H. Z., po ocjeni ovoga drugostupanjskog suda, određen tako da respektira prvenstveno dobrobit unuke.

Okolnost da će predlagateljica imati povećane troškove u vezi s ostvarivanjem susreta i druženja s unukom, odnosno putovanjem i boravkom u Z. nije odlučujući razlog zbog kojega bi susrete i druženja trebalo odrediti isključivo u S. Onaj tko traži održavanje susreta i druženja s djetetom mora snositi i troškove koji su skopčani s tim, pa i onda kada je izložen znatnijim izdacima radi ostvarivanja tog prava, te ne može te troškove prebaciti na drugu osobu kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj, odnosno ne može samo iz tog razloga tražiti donošenje odluke o načinu održavanja susreta i druženja s djetetom, koja je protivna dobrobiti djeteta."