c S
U središtu

Upraviteljima još tri godine za pokretanje postupka upisa zgrade i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišne knjige

03.12.2012 Budući da 29.12.2012. ističe rok do kojeg su upravitelji trebali pokrenuti sve postupke pred nadležnim državnim tijelima u vezi upisa zgrade u zemljišnu knjigu, a to pitanje nije riješeno na zadovoljavajući način, Prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, usvojenim na sjednici Vlade RH 29.11.2012., taj rok predlaže se produžiti za daljnje tri godine.

Koncem 2009. godine donesen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 153/09 – dalje: ZIDZV/09), kojim je uređeno proširenje ovlasti upravitelja zgrade, sadržane u članku 379. stavku 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (dalje: ZV) tako što je upraviteljima nametnuta obveza da kao zastupnici svih vlasnika posebnih dijelova zgrade pokreću sve postupke pred nadležnim državnim tijelima u vezi upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnu knjigu.

S obzirom na to da upis vlasništva i drugih stvarnih prava provedenih u knjizi položenih ugovora (u koju su upisani stanovi otkupljeni prema odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo), osigurava sve pravne posljedice upisa u glavnu knjigu, na strani vlasnika posebnih dijelova zgrada do sada nije postojao ni pravni ni stvarni interes za pokretanje postupka radi upisa zgrade na građevinskoj cestici, a nakon toga upisa svih njezinih posebnih dijelova u glavnu knjigu. Stoga, od 29. prosinca 2009. (dan stupanja na snagu ZIDZV/09), tu obvezu uz vlasnike posebnih dijelova zgrade obavlja upravitelj zgrade u sklopu njegove ugovorene obveze. Na taj način inicirali bi se potrebni postupci koji bi omogućili da sudovi provedu povezivanje glavne knjige s knjigom položenih ugovora.

Dakle, dopunom članka 379. ZV-a precizirana je obveza upravitelja zgrade u odnosu na zastupanje suvlasnika pred državnim tijelima na način da je on dužan pokrenuti sve potrebne postupke, ako mu to pravo vlasnici ne uskrate ugovorom u smislu članka 378. stavak 5. ZV-a. Pod pojmom „svih potrebnih postupaka“ treba podrazumijevati postupak za upis čestice u zemljišne knjige, upis posebnih dijelova u zemljišne knjige i sl.

Upravitelj zgrade je navedene postupke iz članka 379. stavak 1. podstavak 10. ZV-a, prema ZIDZV/09, bio dužan pokrenuti u roku tri godine od dana stupanja na snagu toga Zakona (dakle do 29.12.2012.). Riječ je prije svega o nekretninama koje u naravi predstavljaju stambeno-poslovne građevine izgrađene do 1. siječnja 1997., a u kojima se nalaze:

- posebni dijelovi od kojih su neki upisani ili su mogli biti upisani u evidenciju knjige položenih ugovora,

- ali i oni posebni dijelovi čiji je upis u zemljišnu knjigu gotovo nemoguć, a u knjigu položenih ugovora nije dopušten.

Čini se da je osnovna namjera da se u zemljišne knjige upišu one izgrađene čestice i svi njihovi posebni dijelovi koji još nisu upisani u zemljišnim knjigama.

Budući da je 29. prosinac 2012. vrlo blizu, a pitanje upisa zgrade i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama nije riješeno na zadovoljavajući način (mnogi postupci nisu ni pokrenuti), Prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 29. studenoga 2012., taj rok predlaže se produžiti.

Naime, U Republici Hrvatskoj (prema podacima udruge „Upravitelj“) riješeno je cca. 500 zemljišnoknjižnih predmeta zahtjeva za povezivanje glavne knjige i knjige položenih ugovora, podneseno je cca. 3000, a u pripremi je još 15000 takvih zahtjeva. Realizacija povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora ovisi i od prethodnih upravnih postupaka pred tijelima za graditeljstvo i katastarskim tijelima.

Treba napomenuti da je u pripremi i novi Pravilnik o povezivanju glavne knjige i knjige položenih ugovora koji bi trebao otkloniti prepreke koje su do sada u praksi utvrđene (uključujući probleme vezane za upravne postupke), što je i jedan od razloga zašto se do sada postupci upisa zgrade i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama nisu riješili u većem broju.

Stoga, bi se člankom 1. Zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima odredio novi rok, odnosno prolongirao stari rok od tri godine, kojim je određena dužnost upraviteljima da pokrenu postupke pred nadležnim tijelima državne uprave i sudovima u svrhu upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, do 29. prosinca 2015.