c S
U središtu

Utjecaj vođenja parnice zbog smetanja posjeda na mogućnost legalizacije objekta

18.03.2013 Postoji nekoliko odredbi u Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12) kojima je isključena mogućnost legalizacije nezakonito izgrađene zgrade. Neke od njih propisuju da legalizacija nije moguća ako se nezakoniti objekt nalazi na području koje je isključeno od legalizacije, no nije moguće legalizirati objekt ni s obzirom na sudski spor u tijeku.

Naime, člankom 19. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisano je da se rješenje o izvedenom stanju ne može donijeti za nezakonito izgrađenu zgradu u vezi s kojom je u tijeku sudski spor pokrenut prije podnošenja zahtjeva za donošenje tog rješenja povodom tužbe za zaštitu vlasništva ili drugog stvarnog prava u vezi s tom zgradom ili zemljištem na kojemu je izgrađena, ako to stranka istakne i dokaže prije donošenja rješenja. U tom slučaju postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju za nezakonitu zgradu prekida se do okončanja sudskog spora. Navedeno se ne odnosi na slučaj u kojemu stranka koja je tužitelj u sporu da pisanu izjavu da se ne protivi donošenju rješenja o izvedenom stanju.

Ovdje treba napomenuti da svojstvo stranke u postupku donošenja rješenja o izvedenom stanju ima podnositelj zahtjeva za donošenje tog rješenja, vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na čestici zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada, vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na čestici zemljišta koje neposredno graniči sa česticom zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada.

Prije donošenja rješenja o izvedenom stanju nadležno upravno tijelo dužno je stranci pružiti mogućnost uvida u spis predmeta radi izjašnjenja. Poziv za uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela na čijem se području nalazi zgrada za koju je zatraženo donošenje rješenja o izvedenom stanju. Stranka koja se nije odazvala pozivu za uvid u spis predmeta radi izjašnjenja, ne može zbog toga tražiti obnovu postupka.

Jedno od pitanja koje se postavilo u provođenju propisa o legalizaciji nezakonite gradnje jest - na koji način onaj tko je protiv ilegalnog graditelja podnio tužbu za smetanje posjeda u vezi sa zemljištem na kojem je izgrađena predmetna zgrada, može sudjelovati u postupku za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za zgradu.

Ovdje moramo istaknuti da je posjed faktična vlast koju neka osoba ima na određenoj stvari, a da je navedenom odredbom članka 19. stavka 1. i 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisano da se rješenje o izvedenom stanju ne može donijeti za nezakonito izgrađenu zgradu u vezi s kojom je u tijeku sudski spor pokrenut prije podnošenja zahtjeva za donošenje tog rješenja povodom tužbe za zaštitu vlasništva ili drugog stvarnog prava u vezi s tom zgradom ili zemljištem na kojemu je izgrađena, ako to stranka istakne i dokaže prije donošenja rješenja, te prema kojoj se u takvom slučaju postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju prekida do okončanja sudskog spora.

Dakle, podnošenje tužbe zbog smetanja posjeda prema navedenoj odredbi Zakona ne može utjecati na postupak legalizacije, odnosno ne može biti razlog za prekid postupka u konkretnom slučaju.