c S
U središtu

Predstojeće izmjene u zemljišnoknjižnom postupku

08.04.2013 Na dnevnom redu saborske sjednice koja počinje ovaj tjedan nalazi se i Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama. Predložene izmjene i dopune odnose se na više instituta i dijelova zemljišnoknjižnog postupka i obuhvaćaju gotovo 90 članaka pa se može reći da se radi o obimnijoj izmjeni Zakona o zemljišnim knjigama.

Prvenstveno, ovim prijedlogom izmjena Zakona o zemljišnim knjigama nastavlja se i unapređuje uspostava moderne i ažurne evidencije o pravnom stanju nekretnina, usklađenim s katastarskom evidencijom što upućuje na nužnost novog pristupa pravnom okviru zemljišnoknjižnog sustava utemeljenog na novim informatičkim tehnologijama s ciljem stvaranja transparentne baze zemljišnoknjižnog registra. To se odnosi na uvođenje novih pojmova i instituta kao što su elektronička prijava, elektroničko rješenje, elektronički spis i digitalna arhiva. Posljedično, predlaže se da se ubuduće zemljišne knjige vode samo u elektroničkom obliku.

Osim toga, predlaže se izmjena Zakona o zemljišnim knjigama kojima se uvodi Zajednički informacijski sustav (ZIS) i Baza zemljišnih podataka (BZP).

Doći će i do određenih promjena kod pravnih lijekova u zemljišnoknjižnom postupku, jer se predlaže u taj postupak uvesti prigovor kao remisorno pravno sredstvo za odlučivanje prvostupanjskog suda, a s ciljem što bržeg dovršenja zemljišnoknjižnog postupka. Značajne izmjene događaju se i u organizaciji sudstva jer se predlaže uvođenje Visokog zemljišnoknjižnog suda Republike Hrvatske - jedinstvenog suda koji bi odlučivao o svim žalbama u zemljišnoknjižnim predmetima u svrhu ujednačavanja sudske prakse.

Poseban zahtjev usmjeren je u oblikovanju potrebnog profila zemljišnoknjižnih referenata kako bi oni u potpunosti mogli preuzeti rješavanje prvostupanjskih zemljišnoknjižnih predmeta. Određene izmjene odnose se i na položaj sudskih savjetnika koji su raspoređeni na rad u zemljišnoknjižnim odjelima, kao i na položaj sudaca kako u prvostupanjskom tako i u žalbenom postupku.

U cilju pojednostavljenja i ubrzanja postupka i jedinstvene primjene procesnog i materijalnog prava, značajne izmjene predlažu se kod instituta osnivanja, obnove i dopune zemljišnih knjiga kao i pojedinačnog ispravnog postupka. Vezano uz osnivanje i obnovu zemljišne knjige, zbog potreba jedinica lokalne samouprave da se za određena područja sustavno provodi osnivanje i obnova zemljišne knjige kao preduvjeta gospodarskog razvoja, predlaže se određivanje pravnog okvira za sufinanciranje ili financiranje tog postupka čime se želi ubrzati proces usklađivanja zemljišne knjige s faktičnim stanjem.

Predlaže se i uvođenje posve nove vrste zabilježbe – zabilježba pokretanja postupka - kad stranka koja je pred sudom ili upravnim tijelom pokrenula postupak u kojem bi se mogao odrediti upis za koji se ne može upisati zabilježba spora, na temelju tog podneska s potvrdom da je predan sudu ili upravnom tijelu na rješavanje, zemljišnoknjižni sud dopustit će zabilježbu pokretanja tog postupka.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, među ostalim, preciznije uređuje dostavu koja do sada nije bila posebno razrađena, čime se pokušalo osigurati u većoj mjeri korištenje zemljišnoknjižnog instituta i instituta izvanparničnog postupka, uz što manju supsidijarnu primjenu parničnog postupka koji nije uvijek primjeren u zemljišnoknjižnim postupcima, ali ga je bilo nužno primijeniti u nedostatku potrebnih odredbi.