c S
U središtu

Legalizacija zgrade s otvorima na pročelju koje se nalazi na međi

24.06.2013 Budući da se prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nezakonito izgrađena zgrada ne može ozakoniti ako je izgrađena na međi s drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu, postoji ipak mogućnost legalizacije i takvih zgrada ako se otvor zatvori, odnosno istak ukloni.

Prema odredbi članka 6. stavka 3. podstavka 1. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12), nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako je izgrađena na međi sa drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor (prozor, vrata, otvor za prozračivanje, balkon, loggiu i sl.) ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu. Međutim, u navedenom slučaju legalizacija je ipak moguća, i to prema članku 20. stavku 4. predmetnog Zakona, ako se otvor zatvori, odnosno istak ukloni.

Osim toga, polazeći od samog gramatičkog izričaja i svrhe navedene odredbe Zakona (a taj je zaštita prava vlasnika susjedne građevne čestice na građenje zgrade pod istim uvjetima tj. mogućnost prislanjanje zgrade na susjednoj građevnoj čestici uz istu među), legalizacija je moguća i u slučaju ako susjedno zemljište nije planirano za građenje zgrade (primjerice, ako je planirano za gradnju ceste ili druge javne površine, uređenje zelenih površina, nije u građevinskom području i sl.) ili ako je na susjednoj građevnoj čestici već izgrađena zgrada koja nije prislonjena na istu među.

Pitanje utvrđivanja položaja nezakonito izgrađene zgrade u odnosu na među i utvrđenja ima li ona otvor na pročelju koji je na međi ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu u postupku donošenja rješenja o izvedenom stanju, Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama uređeno je ovisno o tome je li uz zahtjev za donošenje toga rješenja priložen geodetski snimak izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade ili kopija katastarskog plana.

U slučaju u kojem je uz zahtjev priložen geodetski snimak izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade, smještaj te zgrade utvrđuje se u odnosu na međe zemljišta koje su na toj snimci označene, a koje predstavljaju međe u naravi i međe evidentirane na digitalnoj ortofoto karti u mjerilu 1:5000 izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske započetog 21. lipnja 2011. (DOF5/2011) koja, prema propisima koji uređuju državnu izmjeru i katastar nekretnina, predstavlja službenu evidenciju Državne geodetske uprave. U slučaju u kojem je uz zahtjev priložena kopija katastarskog plana, a koja se prilaže samo u onim slučajevima ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu, položaj te zgrade utvrđuje se sukladno toj kopiji.

Na kraju treba reći da se odredba članka 6. stavka 3. podstavka 1. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prema kojoj se nezakonito izgrađena zgrada ne može ozakoniti ako je izgrađena na međi s drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu, ne primjenjuje na slučaj kada pročelje nezakonito izgrađene zgrade koje se nalazi na međi nema otvore ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu.