c S
U središtu

Kumice protiv fiskalizacije

04.07.2013 Sukladno izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona, koje su stupile na snagu 26. lipnja 2013., uvedene su određene novine u hrvatski porezni sustav. S obzirom na pojedine prijepore koji su se ovih dana pojavili u javnosti oko uvođenja fiskalizacije na tržnicama, željeli bi skrenuti pozornost na neke odredbe ovog Zakona koje bi mogle donekle razjasniti novonastalu situaciju.

Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom uvedena je obveza izdavanja fiskalnih računa za sve poduzetnike i vođenje fiskalnih blagajni za one poduzetnike koji u svom poslovanju posluju gotovinom. Samim Zakonom obveznici fiskalizacije podijeljeni su u tri skupine s obzirom na vrijeme početka primjene samog Zakona. Dana 1. srpnja svi poduzetnici koji posluju gotovinom, a do tada nisu postali obveznici fiskalizacije, postaju obveznici fiskalizacije i dužni su izdavati fiskalne račune putem fiskalne blagajne.

Ovih dana možemo svjedočiti nekim prijeporima oko uvođenja fiskalnih blagajni na tržnicama u slučaju prodaje robe na malo ili kako bi se to kod nas reklo kod kupnje od kumica na placu. Jesu li kumice na placu dužne imati fiskalne blagajne putem kojih će izdavati fiskalne račune?

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom u članku 31. upućuje na primjenu Općeg poreznog zakona za sva pitanja koje nisu izrijekom uređena predmetnim zakonom. Izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona uvedene su, mišljenja smo, i odredbe koje uređuju i fiskalizaciju u prometu gotovinom odnosno izdavanje fiskalnih računa. Sukladno članku 54. predmetnog Zakona, obveznici fiskalizacije dužni su isporuku dobara ili obavljene usluge iskazati putem naplatnih uređaja, pri čemu se ovdje naravno misli na fiskalne blagajne.

Međutim, isti Zakon u članku 54.b uvodi i izuzetke od obveze izdavanja računa. Predmetni članak taksativno navodi djelatnosti koje su izuzete od primjene članka 54. i kao takve nisu podložne izdavanju fiskalnih računa i vođenju fiskalne blagajne. Među ostalim, izuzeci se odnose i na vlastite poljoprivredne proizvode proizvedene na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a koji se izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odnosno ako se prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda obavlja na tržnicama i otvorenim prostorima.

S obzirom na ovakvu definiciju Općeg poreznog zakona, kumice na placu nisu obveznici fiskalizacije, ne moraju imati fiskalne blagajne te su izuzete od obveze izdavanja računa. Pojam poljoprivrednog gospodarstva pobliže je uređen Zakonom o poljoprivredi i podzakonskim propisima koji su na temelju njega doneseni, a napose Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, pobliža definicija kumice s placa danas je uređena pozitivno – pravnim propisima čime se omogućava puno jasnije profiliranje onih koji doista i proizvode poljoprivredne proizvode na svome poljoprivrednom gospodarstvu i prodaju ih na tržnicama na malo.

Zasigurno da će se u praksi pojaviti problemi oko primjene ove odredbe Općeg poreznog zakona, a oni će se prvenstveno odnositi na utvrđivanje razlike između onih prodavača koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode na tržnicama od onih koji se bave kupnjom i preprodajom tuđih proizvoda. Međutim, primjenom navedenih pozitivno – pravnih propisa takva problematika mogla bi se ipak učinkovito riješiti uz očuvanje trgovine na malo na tržnicama koja predstavlja i određenu kulturnu baštinu naše zemlje.

Daniel Deković, mag. iur.