c S
U središtu

Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja i kako je koristiti?

14.08.2013 U javnosti je zadnjih mjeseci bilo dosta govora o jednoj novoj kartici zdravstvenog osiguranja koja će hrvatskim državljanima omogućiti određeno korištenje zdravstvenih usluga u Europskoj uniji, pa u nastavku čitatelje upoznajemo s Europskom karticom zdravstvenog osiguranja i opsegom zdravstvenih usluga koje omogućava.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (dalje: EKZO) je besplatna kartica koja u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga.

Treba naglasiti da EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Da bi se ishodio EKZO, treba se (a misli se pritom na sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju) podnijeti zahtjev ili putem web portala ili u najbližem regionalnom uredu/područnoj službi.

Ono što vjerojatno sve najviše zanima jest što sve pokriva EKZO. Dakle, EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (primjerice, kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije upravo porod. Također, neodgodive zdravstvene usluge su npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se treba dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju se namjerava otputovati.

Kako je ranije spomenuto, EKZO nije alternativa putnom osiguranju te ne pokriva troškove planiranog liječenja. EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga. Ujedno ne pokriva putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.

EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. To znači da ćete možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ako se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su pružene. Ako se unatoč posjedovanju EKZO-a moraju platiti neke zdravstvene usluge u Europskoj uniji, domaći osiguranik ima pravo na povrat tih sredstava ako se radilo o zdravstvenim uslugama neodgodive naravi koje su pružene od strane ugovornog pružatelja zdravstvene usluge, a zahtjev se podnosi HZZO-u nakon povratka u Hrvatsku.

EKZO se izdaje vrlo jednostavno. Najjednostavnije je podnijeti zahtjev putem web portala HZZO-a. Također, može se podnijeti osobno u nadležnom regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a, a u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva može se osobno preuzeti.

HZZO na svojim internetskim stranicama navodi da EKZO vrijedi „u pravilu godinu dana“. Treba napomenuti da osobe koje izgube status osigurane osobe HZZO-a, EKZO moraju odmah vratiti HZZO-u. U slučaju krađe ili izgubljene kartice, potrebno je odmah prijaviti gubitak ili krađu HZZO-u. U tom slučaju izdat će se Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO.

 Europska kartica zdravstvenog osiguranja