c S
U središtu

Osobitosti novog uređenja probnog rada

02.09.2013 Dana 26. lipnja 2013. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je, među ostalim, na nov način uredio institut probnog rada.

Pravno uređenje instituta probnog rada, važeće do 26. lipnja 2013., predviđalo je da se prilikom sklapanja ugovora o radu može ugovoriti probni rad, koji ne smije trajati dulje od šest mjeseci, s time da ako je takav probni rad ugovoren, otkazni rok je najmanje sedam dana.

Zašto su uslijedile promjene u pravnom institutu probnog rada?

Postojeća sudska praksa rigidno je tumačila razloge otkazivanja radniku tijekom probnog rada, odnosno poslodavac je bio dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenima u članku 107. Zakona o radu (osobno ili poslovno uvjetovan razlog ili razlog skrivljenog ponašanja).

To potvrđuje i sljedeća sudska praksa: „Suprotno navedenom pravnom stajalištu nižestupanjskih sudova otkaz ugovora o radu u kojem je ugovoren probni rad valja prosuđivati primjenom odredbi koje reguliraju redovni ili izvanredni otkaz ugovora o radu. Stoga za ovu vrst ugovora o radu poslodavac mora imati opravdani razlog za otkazivanje, a kako je to propisano odredbom čl. 113. st. 1. ZR“. (Odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj Revr-134/08-2 od 24. rujna 2008.).

Zbog navedenih razloga pristupilo se izmjeni instituta probnog rada i to člankom 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu (Nar. nov., br. 73/13 – dalje: ZID ZR/13). Međutim, neke odredbe o probnom radu zadržale su ranije uređenje. To su odredbe prema kojima se prilikom sklapanja ugovora o radu može ugovoriti probni rad te da probni rad ne smije trajati dulje od šest mjeseci.

No, novost je izričito propisivanje da nezadovoljavanje radnika na probnom radu predstavlja posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu. Na takav otkaz ne primjenjuju se odredbe Zakona o radu o otkazu ugovora o radu, osim članka 109., 112. i 116. tog Zakona. Otkazni rok kod ugovorenog probnog rada je najmanje sedam dana (u biti isto kao i prije.)

Novim načinom uređenja probnog rada pojednostavljeno je otkazivanje poslodavcu u slučaju neuspjeha na probnom radu, ali ne dovoljno (zbog obveze obrazlaganja neuspjeha).

Naime, odredbe Zakona o radu koje se primjenjuju u slučaju otkaza zbog neuspjeha na probnom radu su sljedeće:

- članak 109. (neopravdani razlozi za otkaz: bolest, ozljeda, prijava korupcije, podnošenje tužbe i sl.)

- članak 112. (pisani oblik, dostava, obrazloženje)

- članak 116. (vraćanje na posao u slučaju nedopuštenog otkaza).

S druge strane, navedimo, primjerice, odredbe Zakona o radu koje se ne primjenjuju kod otkaza zbog nezadovoljenja na probnom radu:

- obrana prije otkaza

- savjetovanje prije otkaza s radničkim vijećem/sindikalnim povjerenikom

- utjecaj na tijek otkaznog roka (plaćeni dopust, godišnji odmor, blagdani, bolovanje, rodiljni i roditeljski dopust itd.)

- otpremnina

- zabrana zapošljavanja na istim poslovima 6 mjeseci

- zabrana otkaza (trudnice, rodilje itd. – članak 71. ZR-a, ili dok je radnik na liječenju nakon ozljede na radu – članak 74. ZR-a)

- pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

Treba napomenuti da se novi režim – primjena ZID ZR/13 odnosi na sve otkaze ugovora s probnim radom nakon 26. lipnja 2013., bez obzira kad su sklopljeni.