c S
U središtu

Rad državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji

18.11.2013 Na temelju članka 236. Zakona o strancima, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji, koja je stupila na snagu 1. srpnja 2013., a njome je reguliran rad državljana one države članice Europske unije koja na rad državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji primjenjuje nacionalne mjere ili mjere koje proizlaze iz dvostranih sporazuma.

Naime, odredbom članka 236. Zakona o strancima propisano je da u skladu s odredbama Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Vlada Republike Hrvatske može i nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji uredbom propisati primjenu pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji koje su na snazi do trenutka potpisivanja Ugovora o pristupanju, u odnosu na državljane onih država članica koje će primjenjivati nacionalne mjere ili mjere koje proizlaze iz dvostranih sporazuma, za vrijeme trajanja primjene takvih mjera.

Pritom treba reći da se pravila o navedenom radu, koja se primjenjuju na državljane država članica Europske unije, na jednak način primjenjuju i na članove njihovih obitelji koji su državljani trećih država.

U odnosu na rad državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji bez obzira jesu li državljani država članica Europske unije ili trećih država, primjenjivat će se istovrsne mjere temeljene na uzajamnosti. Te mjere primjenjuju se na rad državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji sve dok države članice Europske unije budu primjenjivale istovrsne nacionalne mjere ili mjere koje proizlaze iz dvostranih sporazuma u odnosu na rad državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji.

Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji propisano je da će stupanjem na snagu Ugovora sadašnje države članice moći primjenjivati nacionalne mjere ili mjere koje proizlaze iz dvostranih sporazuma, a koje uređuju pristup hrvatskih državljana njihovim tržištima rada. Isto tako, dana je mogućnost da Republika Hrvatska može zadržati na snazi istovrsne mjere u odnosu na državljane dotične države članice koja primjenjuje nacionalne mjere ili mjere koje proizlaze iz dvostranih sporazuma u odnosu na državljane Republike Hrvatske u utvrđenim prijelaznim razdobljima.

Stoga je Republika Hrvatska, imajući među ostalim u vidu i stanje na domaćem tržištu rada, privremeno ograničila zapošljavanje onih državljana država članica Europske unije ako su njihove države članice zbog zaštite svog tržišta rada uvele prijelazna razdoblja za Republiku Hrvatsku.

Uredbom je rečeno i to da će popis navedenih mjera s ograničenjima zapošljavanja u Republici Hrvatskoj biti objavljen na web stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Na web stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava nalazi se popis ograničenja koje je Republika Hrvatska, prema načelu uzajamnosti, uvela za sve države koje su hrvatskim radnicima uvele ograničenja i prijelazna razdoblja.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava također je navelo da državljani država članica Europske unije na koje se primjenjuje Uredba, svoj radnopravni status u Republici Hrvatskoj mogu regulirati sukladno odredbama Zakona o strancima, na sljedeći način:

- ako žele raditi do 90 dana godišnje, na temelju potvrde o prijavi rada, odnosno sukladno odredbi članka 82. i članka 83. Zakona o strancima,

- ako žele raditi duže od 90 dana godišnje te zasnivaju radni odnos u Republici Hrvatskoj, državljani država članica Europske unije i članovi njihovih obitelji moraju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad sukladno odredbi članka 76. Zakona o strancima ili zahtjev za dozvolu za boravak i rad izvan godišnje kvote sukladno članku 82. stavku 2. Zakona o strancima.