c S
U središtu

Položaj ravnatelja škole u postupcima izricanja pedagoških mjera u nadležnosti kolegijalnih tijela škole

17.01.2014 Odluku (upravni akt) kojom kolegijalno tijelo osnovne ili srednje škole izriče pedagošku mjeru učeniku potpisuje voditelj ili drugi član tijela koji je predsjedavao sjednici na kojoj je mjera izrečena. U pojedinim slučajevima, kao voditelj kolegijalnog tijela javlja se ravnatelj škole, ali pritom odluku tijela potpisuje u svojstvu njegova voditelja, a ne u statusu zakonskog zastupnika škole kao ustanove (tj. javnopravnog tijela – pravne osobe s javnim ovlastima).

Izricanje i provođenje pedagoških mjera te vođenje evidencije o njima među propisanim je javnim ovlastima osnovnih i srednjih škola (članak 3. stavak 2. podstavak 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, dalje: Zakon o odgoju i obrazovanju).

Postupak izricanja pedagoških mjera uređen je odredbama članaka 83.-87., a podredno i normama Zakona o općem upravnom postupku (dalje: ZUP; podredna primjena ZUP-a slijedi iz odredbe članka 3. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju, ali i iz norme članka 1. sâmog ZUP-a).

U praksi se nerijetko javlja prijepor tko potpisuje upravne akte kojima se izriče pedagoška mjera.

Ovdje položaj javnopravnog tijela, u smislu normativne definicije iz članka 1. ZUP-a, ima osnovna, odnosno srednja škola (dalje: škola), kao pravna osoba s javnom ovlasti izricanja pedagoške mjere.

Dio pedagoških mjera izriču inokosna tijela (razrednik, odnosno ravnatelj škole), pa u tim slučajevima nema dvojbe tko je potpisnik rješenja. Međutim, na spomenutome pravnom području za rješavanje dijela upravnih stvari u prvome i/ili drugom stupnju stvarno su nadležna pojedina kolegijalna tijela škole – razredno vijeće, učiteljsko vijeće, nastavničko vijeće (članak 84. stavak 5. i članak 86. stavak 2. Zakona o odgoju i obrazovanju). Ujedno, riječ je o kolegijalnim tijelima iz članka 25. ZUP-a (odredbe navedenoga članka koriste formulaciju „kolegijalno javnopravno tijelo“, iako se u dijelu predmeta, poput postupka izricanja pedagoške mjere, u stvari radi o kolegijalnom tijelu javnopravnog tijela).

Kada je za donošenje pojedinoga upravnog akta u postupku izricanja pedagoške mjere nadležno kolegijalno tijelo škole, taj akt potpisuje voditelj kolegijalnog tijela (ako je prisustvovao sjednici tijela na kojoj je donesena odluka), odnosno – kada voditelj nije sudjelovao u odlučivanju - drugi član tijela koji je predsjedavao odnosnoj sjednici.

Pri tome položaj voditelja kolegijalnog tijela ima:

- razrednik, kao stručni voditelj razrednog vijeća (članak 124. stavak 4. Zakona o odgoju i obrazovanju);

- ravnatelj, kao sazivatelj i voditelj sjednice učiteljskoga, odnosno nastavničkog vijeća (članak 125. stavak 3. podstavak 7. navedenog Zakona).

Dakle, upravne akte koje donose kolegijalna tijela škole, ravnatelj škole ni u kojem slučaju nije ovlašten potpisati kao zakonski zastupnik škole (tj. kao čelnik javnopravnog tijela), a u dijelu slučajeva ovlašten ih je potpisati kao voditelj kolegijalnog tijela koje je izreklo pedagošku mjeru, ako je sudjelovao u donošenju mjere.

dr. sc. Alen Rajko