c S
U središtu

Novela Zakona o parničnom postupku iz 2013. godine

31.03.2014 Zakon o parničnom postupku uređuje pravila postupka na temelju kojih sud raspravlja i odlučuje u građanskopravnim sporovima, a do sada je mijenjan i dopunjavan 24 puta. Posljednja Novela toga zakona, koja je stupila na snagu 1. travnja 2013. i značajno ga izmijenila, bila je povod da se nakon godine dana njezine primjene napravi osvrt na utjecaj koji je imala na parnični postupak te pokušaju dati odgovori na sporna pitanja koja su se pojavila u praksi.

U organizaciji pravnog portala IUS-INFO održan je još jedan odlično posjećeni pravni praktikum, ovog puta na temu Novele Zakona o parničnom postupku. Temu su sudionicima pripremili i izlagali stručni i iskusni predavači, suci Đuro Sessa i Dragan Katić s Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Predavači su istaknuli da su prilikom pripreme materijala za ovo savjetovanje dobili uvid u  različite dvojbe s kojima se suci i odvjetnici susreću u parničnom postupku. Nadasve zanimljiva pitanja koja pokazuju živi interes za probleme koje imaju u praksi, dio su prezentacije praktikuma, a istaknuta su i neka otvorena pitanja koja imaju i sami suci na Vrhovnom sudu.

ZPP1

Kao što je već navedeno, Zakon o parničnom postupku puno se puta mijenjao, a unatoč tome što česte pomjene zakonskih rješenja dovode do pravne nesigurnosti, u pripremi je još jedna novela ZPP-a. Predavači su naglasili da prema njihovom mišljenju nema potrebe za ponovnim renoveliranjem ZPP-a, već bi trebalo izraditi potpuno novi zakon i pri tome ga, među ostalim, kvalitetno nomotehnički i jezično dotjerati.

Na početku izlaganja sudionike se podsjetilo da su razlozi za donošenje Novele ZPP-a iz 2013. godine bili ubrzati parnični postupak, ukloniti sve institute koji usporavaju i odugovlače postupak, koncentracija postupka te uvođenje prethodnog postupka u redoviti parnični postupak. Za neke izmjene ZPP-a koje su učinjene, naputke su dali europski eksperti.

Tijekom izlaganja bilo je više riječi o nadležnosti sudskih savjetnika, nadležnosti i sastavu suda i prigovoru mjesne nenadležnosti, zatim o utvrđivanju vrijednosti spora, obveznom sadržaju podneska – osobito o važnosti OIB-a i mogućnostima suda za njegovo pribavljanje, produljenju rokova prema članku 111. stavak 2. i 5. ZPP-a, problemima dostave prema članku 143. ZPP-a, troškovima postupka, mirenju pred sudom, preinaci tužbe, odredbama o dokazima i izvođenju dokaza i vještačenju. Posebno su obrađeni stadiji parničnog postupka – prethodni postupak i glavna rasprava. Istaknute su i novine u žalbenom postupku i postupku pred Vrhovnim sudom te u posebnim parničnim postupcima, a objašnjene su i pojedine prijelazne i završne odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku iz 2013. godine.

ZPP2

Oko određenih instituta parničnog postupka razvila se diskusija, osobito oko nekih otvorenih pitanja na koja još uvijek niti zakonodavac, a niti sudska praksa nisu dali odgovore. Na brojne upite postavljene prije i tijekom ovog praktikuma predavači su se trudili dati jasne i primjenjive odgovore, pri čemu je njihovo bogato praktično iskustvo i uzajamno nadopunjavanje u objašnjavanju konkretnih problema zasigurno pomoglo sudionicima u rješavanju njihovih dvojbi.

Pravni praktikum na temu Novele ZPP-a zbog velikog interesa ponovit ćemo i u četvrtak, 3. travnja 2014., te Vas pozivamo da što prije pošaljete svoje prijavnice i osigurate si mjesto na ovom izvrsnom i informativnom praktikumu, te dobijete priliku postaviti upit našim našim cijenjenim predavačima.

Veselimo se Vašem dolasku i vidimo se uskoro!

Vaš IUS-INFO tim