c S
U središtu

Provedba mjera zaštite na radu kod ustupljenih radnika

12.05.2014 Zakon o radu je na novi način uredio privremeno zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje. Radi omogućavanja slobode kretanja radnika, otvorila se mogućnost da agencije za privremeno zapošljavanje radnike ustupe i korisnicima u inozemstvu. Zbog navedene izmjene u radnopravnoj regulativi posebno su propisani i uglavci koje sporazum o ustupanju radnika mora imati u slučaju ustupanja radnika korisniku u inozemstvu.

Daljnje novine u tom području potječu iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu (NN 61/11), a tiču se mogućnosti da korisnik, putem sporazuma s agencijom za zapošljavanje, ugovori da će voditi evidenciju o radnom vremenu ustupljenih radnika.

Posljednje novine u Zakonu o radu, koje se odnose na ustupanje radnika, proistječu iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu (NN 73/13). Njima je Zakon o radu usklađen, uz suglasnost socijalnih partnera, i s Direktivom 2008/104/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 19. studenoga 2008. o radu putem agencija za privremeno zapošljavanje, na način da se izrijekom zabranjuje agenciji za privremeno zapošljavanje naplaćivanje bilo kakvih naknada od radnika za njegovo ustupanje korisniku, a osobito naknada u slučaju sklapanja ugovora o radu između ustupljenog radnika i korisnika. Pritom je agencijama zakonom omogućeno da uz poslove ustupanja obavljaju i djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem.

Poslove ustupanja radnika agencija ne može obavljati prije upisa u odgovarajuću evidenciju resornog ministarstva, a agenciji koja nije upisana u spomenutu evidenciju, inspektor rada zabranit će obavljanje poslova ustupanja.

S obzirom na terminološku neujednačenost odredaba kojima se regulira institut agencija za privremeno zapošljavanje, izmijenjena je odredba članka 27. stavka 1. Zakona o radu na način da je određeno da se radnik može ustupati za obavljanje ne privremenih poslova, već za privremeno obavljanje poslova. U svrhu praćenja rada agencija i sprječavanja mogućih zloporaba u poštovanju prava radnika zaposlenih u agenciji, uvedena je i obveza agencija da ministarstvu nadležnom za rad dostavljaju statističke podatke o obavljanju poslova ustupanja.

U ovom trilateralnom odnosu svaka strana ima svoje obveze i prava koja su propisana člancima 24. – 32. Zakona o radu, a mi ističemo provođenje mjera zaštite na radu. Naime, uzimajući u obzir odredbe članka 24. stavka 1. i članka 30. Zakona o radu, korisnici (poslodavci kojima je sporazumom o ustupanju radnika ustupljen određeni broj radnika) u odnosu na ustupljene radnike smatraju se poslodavcima, a ustupljeni radnici smatraju se radnicima u smislu odredbi Zakona o zaštiti na radu te korisnici imaju sve obveze, prava i odgovornosti prema tim radnicima sukladno odredbama Zakona o zaštiti na radu.

Prema navedenom, tamo gdje je to potrebno, korisnici su obvezni: 1) izraditi procjenu opasnosti i reviziju procjene opasnosti za poslove koje iznajmljeni radnici obavljaju kod korisnika, 2) osposobiti iznajmljene radnike za rad na siguran način za poslove koje će iznajmljeni radnici obavljati kod korisnika, 3) osposobiti odgovarajući broj radnika (uključujući i iznajmljene radnike) za pružanje prve pomoći, 4) osigurati osobna zaštitna sredstva za iznajmljene radnike.