c S
U središtu

Neka pitanja u vezi služnosti prolaza i provoza

23.09.2014 Prema članku 186. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima stvarna služnost je stvarno pravo svagdašnjeg vlasnika određene nekretnine (povlasna nekretnina) da se za potrebe te nekretnine na određeni način služi nečijom nekretninom (poslužna nekretnina), čiji svagdašnji vlasnik to mora trpjeti ili mora propuštati određene radnje glede svoje nekretnine koje bi inače imao pravo činiti.

Kad je povlasna nekretnina u vlasništvu više suvlasnika ili zajedničkih vlasnika (što je moguće i u konkretnom slučaju), svaki od njih ima jednako pravo izvršavanja stvarnih služnosti u korist povlasne nekretnine, a kad je poslužna nekretnina u vlasništvu više suvlasnika ili zajedničkih vlasnika, svaki od njih mora trpjeti da se ovlaštenik služnosti koja tereti njihovu nekretninu njome služi na način na koji ga ovlašćuje njegovo pravo, odnosno svaki mora propuštati radnje glede poslužne nekretnine koje bi bile suprotne tuđem pravu stvarne služnosti.

Nadalje, prema članku 190. stavak 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vlasnik povlasne nekretnine koji ima pravo staze ovlašten je hodati tom stazom te tuda k sebi puštati druge ljude; ima li pravo progoniti stoku, ovlašten je služiti se i kolicima; a ima li pravo kolnika, ovlašten je voziti se po poslužnoj nekretnini jednom ili više zaprega, motornim vozilom i biciklom. Sadržaj prava hodanja stazom te prostor za izvršavanje tog prava uređeni su stavcima 2. i 3. istog članka.

Sukladno navedenim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasnik nekretnine, eventualni suvlasnik (supruga, dijete ili neka druga osoba), odnosno zajednički vlasnik, kao ovlaštenici, imaju pravo u izvršenju služnosti puta prolaziti poslužnom nekretninom, s time da pravo prolaza po povlasnoj nekretnine imaju, u smislu članka 190. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, ukućani i posjetitelji.

Pritom treba naglasiti i jednu tezu koja proizlazi iz stajališta zauzetog u Odluci Županijskog suda u Varaždinu, br. Gž-1063/09-2 od 18. siječnja 2010.: Prolazima i provozima za korist svoje nekretnine, a na teret poslužne nekretnine ovlaštenici nisu stekli neograničena prava na dijelu poslužne nekretnine kroz koji je presudom utvrđeno da postoji pravo stvarne služnosti staze i kolnika, već su stekli pravo svakodobnog prolaza i provoza u korist svoje nekretnine.

Drugim riječima, na dijelu poslužne nekretnine, a kojim se ovlaštenici služnosti prolaza i provoza imaju pravo služiti, mogu se služiti isključivo za prolaze i provoze, a ne mogu npr. ostavljati svoj automobil, graditi ili vršiti bilo kakve druge radnje osim provoza i prolaza.

Ako vlasnik poslužne nekretnine smatra da su vlasnici povlasne nekretnine dosjelošću stekli pravo stvarne služnosti provoza i prolaza na način i u sadržaju da se tim pravom ne mogu služiti odnosno da ne mogu prolaziti i provoziti subotama, nedjeljama i praznicima, tada je imao mogućnost protutužbenim zahtjevom ili tužbom u posebnom postupku tražiti da se pravo stvarne služnosti prolaza i provoza ograniči u određenim vremenskim razdobljima ili na neki drugi način.