c S
U središtu

Pripravništvo i stručno osposobljavanje za rad

01.12.2014 Sukladno odredbi članka 55. Zakona o radu, pripravnik je osoba koja se prvi puta zapošljava u zanimanju za koje se školovala te se osposobljava za rad u tom zanimanju. Zakon o radu propisuje samo opće uvjete rada svih pripravnika, dok se konkretni uvjeti (gdje i kako se obavlja pripravnički staž) uređuju posebnim propisima.

Pripravnik s poslodavcem sklapa ugovor o radu te se nalazi u radnom odnosu, no posebnost takvog radnog odnosa predstavlja činjenica da je pripravništvo jedan od razloga kad se ugovor o radu može sklopiti na određeno vrijeme te da poslodavac pripravnika, radi osposobljavanja za samostalni rad, može privremeno uputiti na rad kod drugog poslodavca. Kao i svaki drugi radnik, i pripravnik ostvaruje pravo na godišnji odmor te na naknadu plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

S druge strane, odredbom članka 59. Zakona o radu (Narodne novine br. 93/14, dalje: ZR) propisana je mogućnost stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa kad je stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja. To razdoblje stručnog osposobljavanja za rad, temeljem istog članka ZR-a, ubraja se u pripravnički staž i radno iskustvo propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja. Ugovor o stručnom osposobljavanju za rad mora se sklopiti u pisanom obliku te može trajati najduže koliko traje pripravnički staž.

Na osobu koja se osposobljava za samostalan rad putem navedenog instituta, primjenjuju se odredbe o radnim odnosima, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu. S obzirom da osoba u tom slučaju ne prima plaću, ne nastaje radni odnos budući da je naplatnost bitan element svakog ugovora o radu, međutim, poslodavac je u obvezi uplatiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

S obzirom na dio članka 59. ZR-a, prema kojem se, ako tim ili drugim zakonom nije drukčije propisano, na osobu koja se stručno osposobljava za rad primjenjuju odredbe o radnim odnosima ovoga i drugih zakona, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu, osoba koja je primljena na stručno osposobljavanje za rad ne nalazi se u radnom odnosu kod poslodavca, ali ona ostvaruje druga prava iz radnog odnosa, primjerice pravo na godišnji odmor, međutim ne i pravo na naknadu plaće za vrijeme trajanja godišnjeg odmora.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa iz članka 59. ZR-a razlikuje se ponešto od takvog istog osposobljavanja koje se obavlja temeljem Zakona o poticanju zapošljavanja (Narodne novine, br. 57/12 i 120/12).Razlike su sljedeće:

a) prema Zakonu o radu: stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa moguće je samo ako je stručni ispit ili radno iskustvo posebnim zakonom ili drugim propisom propisano kao uvjet za samostalno obavljanje takvih poslova; takvu osobu poslodavac zapošljava samostalno bez ikakve mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; osoba na stručnom osposobljavanju za rad ne dobiva nikakvu naknadu.

b) prema Zakonu o poticanju zapošljavanja: stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa moguće je i tamo gdje nije propisan posebni stručni ispit ili staž kao uvjet za samostalno obavljanje takvih poslova; takvu osobu poslodavac može zaposliti isključivo u okviru mjere za poticanje zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te osoba dobiva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posebnu naknadu u iznosu od 1600 kuna.

Prema članku 8. stavak 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa mora biti sklopljen u pisanom obliku, a na osobu koja sklopi takav ugovor na odgovarajući se način primjenjuju propisi koji uređuju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i opći propis koji uređuje radne odnose, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu. Ta odredba, u dijelu koji govori o primjeni propisa, odgovara članku 59. stavak 4. ZR-a. Stoga se sve odredbe Zakona o radu, osim u dijelu koji se odnosi na sklapanje ugovora o radu, plaću, naknadu plaće i prestanak ugovora o radu, primjenjuju na oba slučaja stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.