c S
U središtu

Izdavanje EU potvrde

18.12.2014 Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju za hrvatske građane otvorilo se europsko tržište rada, a europskim državljanima otvoren je pristup hrvatskom tržištu rada. Mogućnost rada i zapošljavanja jedan je od važnijih elemenata integracije inozemnih državljana u određenoj zemlji. Pri tome im je važno osigurati mogućnost zapošljavanja u skladu s njihovim kvalifikacijama, radnim iskustvom i interesima, pod jednakim uvjetima koje moraju ispunjavati i državljani zemlje domaćina.

Radi neometanog pružanja usluga na tržištu država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru, hrvatskim pravnim i fizičkim osobama izdaje se EU potvrda. Izgled, sadržaj i postupak izdavanja EU potvrde propisan je Pravilnikom o izdavanju EU potvrde. EU potvrda se izdaje hrvatskim pravnim i fizičkim osobama za neometano pružanje usluga na tržištu država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru te se utvrđuje popis nadležnih tijela za izdavanje EU potvrda, osim ako posebnim propisom nije uređeno drukčije.

Bitno je reći da EU potvrdom poslovni subjekti dokazuju da su poslovno nastanjeni u Republici Hrvatskoj i da nemaju čak ni privremene zabrane bavljenja profesijom.

Člankom 2. Pravilnika propisan je sadržaj EU potvrde za:

- fizičku osobu (Obrazac 1. u prilogu Pravilnika)

- pravnu osobu (Obrazac 2. u prilogu Pravilnika)

- fizičku osobu obrtnika (Obrazac 3. u prilogu Pravilnika) te

- fizičke osobe koje obavljaju nereguliranu profesiju u Republici Hrvatskoj (Obrazac 4. u prilogu Pravilnika),

s time da se na zahtjev stranke EU potvrda može dopuniti i drugim podacima iz odgovarajućih registara i evidencija o stručnim kvalifikacijama i profesionalnim aktivnostima te o drugim činjenicama.

EU potvrdu izdaje nadležno tijelo na zahtjev podnositelja, i to u roku 8 dana od dana uredno podnesenog zahtjeva, koji mora sadržavati podatke navedene u članku 4. Pravilnika. Zahtjev za izdavanje EU potvrde podnosi se nadležnom tijelu na propisanom obrascu (Prilozi – Obrazac 5.) u pisanom obliku osobno, poštom ili elektroničkim putem. Zanimljivo je napomenuti da je Pravilnikom propisano (članak 3. stavak 3.) da je nadležno tijelo za izdavanje EU potvrde dužno tu potvrdu izdati bez naknade za podnositelja zahtjeva, odnosno ne može od podnositelja zahtjeva tražiti plaćanje pristojbe ili naknadu drugih troškova.

Člankom 6. Pravilnika taksativno su navedena nadležna tijela za izdavanje EU potvrde. To su sljedeća tijela:

a) za fizičke osobe potvrde izdaju nadležne komore, agencije, strukovne organizacije te tijela državne uprave u županijama, koje su osobu upisale u registar, odnosno evidenciju

b) za fizičke osobe koje se bave reguliranom profesijom, a ne postoji odgovarajući registar, odnosno evidencija, potvrde izdaju tijela koja su posebnim propisima ovlaštena za provođenje postupka i utvrđivanje uvjeta za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije, odnosno tijela državne uprave u čijem su djelokrugu rada određene regulirane profesije

c) za pravne osobe potvrde izdaje Hrvatska gospodarska komora

d) za fizičke osobe obrtnike potvrdu izdaju mjesno nadležni uredi državne uprave u županijama gdje je obrt upisan, odnosno registriran

e) u slučaju neregulirane profesije, potvrdu izdaje ministarstvo nadležno za rad.