c S
U središtu

Tržišna vrijednost naslijeđenih nekretnina i odgovornost nasljednika za dugove

22.12.2014 Sukladno članku 139. Zakona o nasljeđivanju, nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio, sud pazi samo na prigovor nasljednika.

Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove. Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva. Ako ima više nasljednika, dugovi ostavitelja dijele se razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, osim ako je oporukom drugačije određeno.

U praksi se već više puta postavljalo pitanje - prema kojem se trenutku utvrđuje vrijednost naslijeđene imovine (budući da nasljednik odgovara samo do vrijednosti naslijeđenog)? Utvrđuje li se ta vrijednost prema času smrti ostavitelja, budući da se nasljeđuje u času ostaviteljeve smrti, ili prema nekom drugom trenutku?

To pitanje razmatralo se u jednom predmetu u kojem je Županijski sud u Varaždinu donio Odluku, br. Gž-4347/12-2, od 27. svibnja  2013. U obrazloženju te Odluke u bitnom je navedeno:

"Osnovano, međutim, tuženica T. K. ukazuje na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje u odnosu na utvrđenu vrijednost naslijeđene imovine po toj tuženici. Naime, iz stanja spisa razvidno je da je tužiteljica građevinsko vještačenje predlagala na okolnost vrijednosti imovine koju je naslijedila tuženica na dan ostaviteljičine smrti. Rješenjem od 2. veljače 2011. prvostupanjski sud je odredio građevinsko vještačenje radi utvrđenja vrijednosti nekretnina koje je naslijedila tuženica ne navodeći na koji je dan potrebno utvrditi tu vrijednost. Iz nalaza i mišljenja građevinskog vještaka R. M. od 14. travnja 2011. može se zaključiti da je isti utvrdio tržišnu vrijednost tih nekretnina na dan izvršene procjene, a što konkretno proizlazi iz obračuna amortizacije za objekte sagrađene na nekretniničk. br. … upisane u zk. ul. br… k.o. C. Budući da se sukladno odredbi članka149. Zakona o nasljeđivanju opseg odgovornosti nasljednika za ostaviteljeve dugove prosuđuje prema vrijednosti naslijeđene imovine koju je ona imala u trenutku prijelaza na nasljednike, dakle u trenutku ostaviteljičine smrti, i to prema tržišnoj vrijednosti te da nasljednik, konkretno tuženica, odgovara za dugove svoje kćeri prema tržišnoj vrijednosti naslijeđenih nekretnina koju su one imale u trenutku smrti, a da je prvostupanjski sud utvrdio tržišnu vrijednost naslijeđenih nekretnina u vrijeme izvršene procjene tijekom 2011., to je prvostupanjski sud na pogrešno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primijenio odredbu članka 139. Zakona o nasljeđivanju."

Dakle, nasljednik, u smislu članka 149. Zakona o nasljeđivanju, odgovara za ostaviteljeve dugove prema tržišnoj vrijednosti naslijeđenih nekretnina koju su imale u trenutku ostaviteljeve smrti.