c S
U središtu

Kako ne sklapati ugovore o radu

11.06.2015 Prema članku 11. Zakona o radu, ugovor o radu sklapa se na neodređeno vrijeme, osim ako tim Zakonom nije drukčije određeno. U slučaju sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, jedan od obveznih uglavaka ugovora je i podatak o očekivanom trajanju ugovora.

Analizirat ćemo slučaj iz prakse u kojem je poslodavac s većim brojem radnika sklopio ugovore za radna mjesta rukovoditelja odjela na neodređeno vrijeme, ali s napomenom da će se rukovodeći poslovi obavljati na određeno vrijeme. Iz ugovora o radu vidljivo je da ti rukovoditelji zbog isteka roka gube pravo rada na dosadašnjim radnim mjestima. No, iz ugovora proizlazi da je poslodavac svim rukovoditeljima dužan novim ugovorom o radu ponuditi isto ili drugo rukovodeće radno mjesto, odnosno drugo sistematizirano radno mjesto, u skladu s njihovom stručnom spremom, zvanjem i radnim iskustvom.

Nadalje, prema odredbama ugovora o radu izvršitelj koji ne prihvati ponudu poslodavca i ne potpiše ugovor o radu može biti premješten na drugo radno mjesto samo otkazom s ponudom izmijenjenog ugovora.

Dakle, opisan je jedan vrlo čudan i rekli bismo nezakonit način sklapanja ugovora u radu, jer s jedne strane radnik i poslodavac ugovaraju radni odnos na neodređeno, za poslove koji traju određeno vrijeme, s time da je sudbina daljnjeg radnog odnosa neizvjesna jer ovisi o tome hoće li radnik prihvatiti ponudu novih poslova ili ne.

No, i povrh tako upitnih ugovora o radu sve bi funkcioniralo u praksi do trenutka kada neki od  radnika odbije potpisati aneks postojećeg ugovora ili ponudu novog ugovora o radu. U slučaju da radnik odbije ponudu aneksa ugovora ili ponudu novog ugovora, prema postojećem ugovoru o radu, u tom će mu slučaju biti uručen otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora, no, poslodavac kod tog otkaza mora poštivati sve odredbe Zakona o radu koje se odnose na otkaz. Valjani otkaz, pa stoga ni otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora, nije moguće dati zbog proteka spomenutog roka niti zbog neprihvaćanja nove ponude od strane radnika. Takav otkaz može se dati samo iz poslovno ili osobno uvjetovanih razloga odnosno zbog skrivljenog ponašanja radnika, pod uvjetima za redoviti otkaz.

I kako onda okončati, zakonito, takav radni odnos? Pretpostavljamo da radnik nije voljan sporazumno se razići s poslodavcem. Bi li u tom slučaju bilo mjesta za izvanredni otkaz? Možda bi se moglo postupiti na sljedeći način: nakon isteka roka rada na rukovodećem radnom mjestu radniku ponuditi novi ugovor, ako ga on ne prihvati, to će značiti da on te poslove ne želi obavljati, da postojeće ne može obavljati jer mu je istekao rok, a poslodavac ga očito i ne želi više na rukovodećem radnom mjestu, pa bi se uzimajući sve to u obzir moglo zaključiti da, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju strana, nastavak radnog odnosa više nije moguć.

U svakom slučaju savjetujemo poslodavce da sklapaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme na način da i poslovi rukovoditelja traju neodređeno. Tada će se oni moći otkazati zbog razloga za redoviti ili izvanredni otkaz, koji su propisani Zakonom o radu.