c S
U središtu

O HR/EU naljepnicama na vozilima

06.08.2015 Čim je Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije, počela je velika potražnja za naljepnicama za automobile s oznakama „EU“ koje su se mogle nabaviti na gotovo svakoj benzinskoj postaji. Smiju li se takve naljepnice lijepiti na registarske pločice?

Prema napisima nekih tiskovina najtraženije su bile plave naljepnice sa žutim zvjezdicama i natpisom HR za tablice, koje se lijepe na lijevu stranu registarskih pločica i tako imitiraju tablice za automobile većine zemalja EU. Međutim, u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama jasno piše da se na registarske pločice ne smije dodavati sadržaj koji nije propisan.

Naime, prema članku 244. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, motorna vozila u prometu moraju imati po dvije registarske, prenosive, izvozne, odnosno pokusne pločice. Iznimno, motocikli, traktori, radni strojevi, mopedi i priključna vozila mogu imati po jednu pločicu.

Registarska pločica istaknuta na vozilu mora biti izdana za to vozilo. Nadalje, pločice i međunarodna oznaka Republike Hrvatske za vozila registrirana u njoj moraju biti postavljene tako da se dobro vide, ne smiju se oštećivati, ne smije se dodavati sadržaj koji nije propisan i moraju biti čitljive.

Treba također upozoriti da je člankom 243. stavkom 2. istog Zakona propisano da vozilo registrirano u Republici Hrvatskoj ne smije napustiti teritorij Republike Hrvatske ako ne nosi na zadnjoj strani istaknutu međunarodnu oznaku Republike Hrvatske.

Tu odredbu razrađuje odredba članka 26.Pravilnika o registraciji i označavanju vozila koja propisuje da vozilo registrirano u Republici Hrvatskoj prilikom napuštanja teritorija Republike Hrvatske mora imati oznaku Republike Hrvatske, bijele boje, elipsastog oblika čija je vodoravna os dužine 175 mm, a okomita 115 mm. Na njoj su otisnuta slova »HR« crne boje, visine 80 mm, dok je širina ispisane crte 10 mm.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna bit će kažnjena za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako na vozilu nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice ili međunarodna oznaka postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive. Ujedno, zbog nedostatka propisanog broja pločica na vozilu novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna bit će kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. I konačno, novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač vozila koji nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice ili međunarodna oznaka postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive.

Dakle, što se tiče popularnih EU naljepnica koje građani lijepe na lijevu stranu stražnje pločice vozila treba reći da ona ne smije biti zalijepljena na registarskim pločicama, ali prema trenutno važećim propisima nema sankcije za vozače koji su je nalijepili ako je registracijska pločica čitljiva, odnosno ako postavljena naljepnica ne ometa njezino očitavanje.