c S
U središtu

FRONTEX

11.09.2015 Još od osamdesetih godina i Schengenskog sporazuma, kojim su države članice Europske zajednice odlučile stvoriti teritorij bez unutarnjih granica, postojao je problem u koordinaciji zajedničke kontrole njihovih vanjskih granica.

To je dovelo do stvaranja Zajedničke jedinice sastavljene od članova Strateškog odbora za imigraciju, granice i azil (SCIFA) i šefova nacionalnih graničnih kontrola. Jedinica je nadgledala ad hoc centre ustrojene u nekoliko gradova država članica čija je svrha nadgledanje projekata i zajedničkih operacija kontrole granica.

Uredbom vijeća (EZ) br. 2007/2004 od 26. listopada 2004. osnovana je Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (FRONTEX), a s ciljem zajedničkog upravljanja i bolje kontrole vanjskih granica Europske unije. Uredba je naknadno izmijenjena Uredbom EU br. 1168/2011 od 25. listopada 2011.

Osnovni zadaci FRONTEX-a su koordinacija i zajedničko djelovanje graničara država članica, razvoj standarda, posebnih alata i metoda za obuku nacionalne granične straže, analiza rizika pomoću podataka s graničnih prijelaza dobivenih od strane država članica, medija i znanstvenih istraživanja, utvrđivanje trenutnog stanja na granicama i razvoj informacijskih sustava koji omogućavaju razmjenu podataka između država članica.

FRONTEX pomaže državama članicama u okolnostima koje zahtijevaju pojačanu tehničku i operativnu pomoć na vanjskim granicama te im pruža podršku potrebnu za organiziranje zajedničkih operacija izručenja. Agencija također pruža Komisiji i državama članicama potrebnu tehničku podršku i stručno znanje u upravljanju vanjskim granicama te promiče solidarnost među državama članicama, posebno onima koje su suočene s posebnim i nerazmjernim pritiscima te određuje sastav graničnih straža za brzo postupanje na granicama („brza rezerva“).

Osim aktivne uloge u koordinaciji nadzora granice i graničnih kontrola, FRONTEX izdaje publikacije te istražuje potencijale novih tehnologija koje bi bile korisne za nadzor granice i olakšale kretanje većeg broja putnika s naglaskom na sigurnosti i učinkovitosti. Agencija olakšava razmjenu informacija između graničnih tijela, istraživačkih instituta, sveučilišta i industrije, kroz organizaciju projekata, radionica i konferencija.

Sjedište Agencije je u Varšavi, u Poljskoj, što vjerojatno nije slučajno s obzirom da Poljska ima najdužu vanjsku granicu Europske unije, dugačku 1150 km.

Neven Brkić, dipl. iur.