c S
U središtu

Radne vize u Republici Hrvatskoj

13.11.2015 Kad se govori o dolasku i radu stranaca u Republici Hrvatskoj često postoji pogrešna pretpostavka da oni stranci koji žele raditi trebaju zatražiti izdavanje radne vize. U RH to nije moguće s obzirom da naš zakon ne poznaje tu vrstu viza i stranac koji želi raditi može regulirati boravak temeljem rada po svom dolasku u RH. Da bi se strancu omogućio boravak u RH temeljem rada do godine dana, stranac može zatražiti izdavanje dozvole za boravak i rad, a ako želi raditi do 90 dana u godini, može zatražiti potvrdu o prijavi rada.

Iznimno, državljani država članica Europskog gospodarskog prostora i članovi njihove obitelji mogu zatražiti izdavanje boravišne iskaznice koja se izdaje na razdoblje do pet godina.

Viza je odobrenje za: tranzit kroz područje Republike Hrvatske ili boravak na području RH u najduljem trajanju od 3 mjeseca u svakom šestomjesečnom razdoblju od datuma prvog ulaska na područje Republike Hrvatske (kratkotrajna viza – viza C) ili za tranzit kroz međunarodni tranzitni prostor zračne luke (tzv. zrakoplovno tranzitna viza – viza A), kao što je definirano člancima 11. i 12.  Zakona o strancima (NN 130/11 i 74/13).

Vizu izdaju diplomatske misije, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu, a može je izdati i diplomatska misija, odnosno konzularni ured s kojim je Republika Hrvatska sklopila ugovor o zastupanju u izdavanju viza. Iznimno kada osoba zbog opravdanih razloga nije mogla unaprijed podnijeti zahtjev za izdavanje vize, zahtjev može podnijeti u policijskoj postaji nadležnoj za prelazak državne granice. Uredbom o viznom sustavu (NN 54/12 i 38/13) propisana je visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje tijekom kratkotrajnog boravka u Republici Hrvatskoj, te za povratak u matičnu ili treću zemlju, što je preduvjet za izdavanje vize. Ostali uvjeti su popunjeni zahtjev na propisanom obrascu, jamstveno pismo ili drugi dokaz o snašanju troškova od strane pozivatelja koji može biti fizička ili pravna osoba, te odgovarajuće putno zdravstveno osiguranje koje moraju ishoditi stranci za jedan ili dva ulaska u zemlju.

Dozvole za boravak i rad kao oblik reguliranja statusa stranca na privremenom boravku temeljem rada u Republici Hrvatskoj dijele se na dvije skupine; one koje se mogu izdati na temelju godišnje kvote i one koje se izdaju izvan godišnje kvote. Godišnja kvota za zapošljavanje stranaca utvrđuje se u skladu s migracijskom politikom i stanjem na tržištu rada, a sam prijedlog kvote izrađuje ministarstvo nadležno za rad i temelji ga na mišljenju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i predstavnika sindikata. Utvrđuje se odlukom Vlade Republike Hrvatske najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu, a trenutno je važeća Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2015. (NN 151/14).

Stranac s izdanom dozvolom za boravak i rad ili potvrdom o prijavi rada može raditi u Republici Hrvatskoj samo na onim poslovima za koje mu je dozvola/potvrda izdana i samo kod onog poslodavca s kojim je zasnovao radni odnos. Poslodavac također može zaposliti stranca samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada mogu raditi stranci koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren: stalni boravak, azil, supsidijarnu ili privremenu zaštitu, privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom, strancem na stalnom boravku, azilantom te strancem kojem je odobrena supsidijarna ili privremena zaštita, strancima koji imaju odobren privremeni boravak iz humanitarnih razloga, autonomni boravak, stranci koji imaju status redovitog učenika ili studenta i stranci koji borave u Republici Hrvatskoj u svrhu znanstvenog istraživanja iz članka 64. Zakona o strancima.

Kao dio migracijske politike osobito su zanimljive odredbe članka 78. Zakona o strancima koje propisuju zapošljavanje stranaca koji u Republici Hrvatskoj obavljaju ključne poslove u trgovačkim društvima, podružnicama i predstavništvima stranog trgovačkog društva. Stranci moraju ispunjavati uvjete propisane člankom 77. Zakona o strancima, uz uvjete da vrijednost temeljnog kapitala trgovačkog društva odnosno imovina komanditnog društva ili javnog trgovačkog društva mora prelaziti iznos od 100.000,00 kuna, da su u trgovačkom društvu zaposlena najmanje tri hrvatska državljanina na poslovima različitima od poslova prokurista, člana uprave ili nadzornog odbora, te da bruto plaća stranca iznosi najmanje visinu prosječne bruto plaće isplaćene u Republici Hrvatskoj u protekloj godini prema službeno objavljenom podatku nadležnog tijela za statistiku. Strancu koji se samozapošljava u vlastitom trgovačkom društvu ili u trgovačkom u kojem ima vlasnički udio veći od 51% ili vlastitom obrtu, dozvola za boravak i rad može se izdati ako ispunjava uvjete iz članka 77. Zakona o strancima i ako je u osnivanje trgovačkog društva ili obrta uložio najmanje 200.000,00 kuna, zaposlio najmanje 3 hrvatska državljana, te ako mu je bruto plaća najmanje u visini bruto isplaćene plaće u Republici Hrvatskoj u protekloj godini, ako obrt ili trgovačko društvo ne posluju s gubitkom, te mora priložiti dokaz o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima u Republici Hrvatskoj.

Posebno je propisano, člankom 79. Zakona o strancima, da se izvan godišnje kvote dozvola za boravak i rad može odobriti strancima koji ispunjavaju uvjete iz članka 54. Zakona i koji u trgovačkom društvu obavljaju ključne poslove, uz uvjete da u trgovačkom društvu imaju vlasnički udio od najmanje 51%, a trgovačko društvo je nositelj poticajnih mjera sukladno propisu o poticanju ulaganja ili ako društvo provodi strateške investicijske projekte sukladno propisu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Također, strancima koji u Republici Hrvatskoj obavljaju poslove ili provode projekte na temelju međunarodnih ugovora o stručno-tehničkoj pomoći koje je Republika Hrvatske sklopila s Europskom unijom, drugom državom ili međunarodnom organizacijom, izdaje se dozvola za boravak i rad izvan godišnje kvote kao način olakšavanja ulaska u zemlju.

Državljani zemalja članica Europskog gospodarskog prostora (EGP) i članovi njihovih obitelji koji mogu biti državljani tzv. „trećih zemalja“, mogu raditi u Republici Hrvatskoj samim time što imaju valjanu osobnu iskaznicu/putnu ispravu, potvrdu o radnom odnosu ili dokaz da su samostalni djelatnici. Time se provodi europska migracijska politika olakšanog ulaska stranaca koji su državljani Europskog gospodarskog prostora.

Roko Hranjec, mag. iur.