c S
U središtu

Građenje kioska na pomorskom dobru

31.12.2015 U području gradnje u praksi se postavilo pitanje o tome mora li se za kiosk (površine 9 m²) koji je izgrađen na dijelu lučkog područja tj. na pomorskom dobru, u svrhu obavljanja trgovinske djelatnosti ishoditi građevinska i uporabna dozvola?

Prema odredbi članka 2. stavka 2. podstavka 1. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN, br. 79/14, 41/15 i 75/15), bez građevinske dozvole i glavnog projekta u skladu s odlukom nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave prema propisima kojima se uređuje komunalno gospodarstvo na javnoj površini može se graditi kiosk i druga građevina gotove konstrukcije tlocrtne površine do 15 m² u skladu s tipskim projektom za kojega je doneseno rješenje na temelju članka 77. Zakona o gradnji ili tehnička ocjena sukladno posebnom zakonu.

Javna površina tj. površina javne namjene koju ima u vidu citirana odredba Pravilnika je prema odredbi članka 3. stavka 1. podstavka 27. Zakona o prostornom uređenju (NN, br. 153/13) svaka površina čije je korištenje namijenjeno svima i pod jednakim uvjetima (javne ceste, nerazvrstane ceste, ulice, biciklističke staze, pješačke staze i prolazi, trgovi, tržnice, igrališta, parkirališta, groblja, parkovne i zelene površine u naselju, rekreacijske površine i sl.). Budući da je pomorsko dobro javna površina jer je svima dostupno pod istim uvjetima, citirana se odredba Pravilnika odnosi i na predmetni slučaj.

Dakle, za građenje na pomorskom dobru kioska gotove konstrukcije tlocrtne površine 9 m² koji ima tipski projekt za kojega je doneseno rješenje na temelju članka 77. Zakona o gradnji ili koji ima tehničku ocjenu sukladno posebnom zakonu, ne izdaje se građevinska dozvola već se on gradi na temelju odluke nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave prema propisima kojima se uređuje komunalno gospodarstvo.

Nadalje, imajući u vidu odredbe članka 144. Zakona o gradnji (NN, br. 153/13), a u vezi s odredbama članka 136. stavka 2. istog Zakona, prema kojima se uporabna dozvola može izdati samo za građevinu, odnosno radove koji se izvode na temelju građevinske dozvole ili na temelju glavnog projekta ako se radi o građevini koja nije namijenjena obavljanju djelatnosti ili koja se prema posebnim propisima ne evidentira u katastru, za uporabu spomenutog kioska ne izdaje se uporabna dozvola.

Slijedom navedenog, a i imajući u vidu činjenicu da se odredba članka 136. stavka 1. Zakona o gradnji odnosi samo na građevine za koje se izdaje uporabna dozvola, postojanje uporabne dozvole ili drugog akta vezanog uz građenje u predmetnom slučaju nije uvjet za evidentiranje kioska u katastru, a niti za donošenje rješenja za obavljanje djelatnosti u toj građevini prema posebnom zakonu.

Pri tome napominjemo da postojanje, odnosno nepostojanje odluke nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave za postavljanje kioska na navedenoj lokaciji, nije od utjecaja na mogućnost, odnosno potrebu izdavanja građevinske i uporabne dozvole te da pitanje eventualnog građenja kioska na navedenoj lokaciji bez propisane dokumentacije nije predmet postupka donošenja rješenja za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu već je to, prema Zakonu o građevinskoj inspekciji (NN, br. 153/13), predmet postupka kojeg provodi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva, odnosno jedinstveni upravni odjel na čijem se području gradi, tj. komunalni redar.