c S
U središtu

Predmet prava građenja ako je na zemljištu već sagrađena zgrada

11.02.2016 Pravo građenja kao ograničeno stvarno pravo reguliraju odredbe članaka 280. – 296. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a upis tog prava u zemljišnu knjigu reguliraju članak 21. stavak 4. i članak 34. Zakona o zemljišnim knjigama. Može li predmet prava građenja biti i zemljište na kojem je već sagrađena zgrada?

Predmet prava građenja je zemljište, odnosno katastarska čestica, tj. dio zemljine površine koji je u katastru zemljišta označen posebnim brojem i nazivom katastarske općine u kojoj leži (članak 2. ZZK). Predmet prava građenja može biti i više zemljišta, ali samo ako se sva ta zemljišta smatraju pojedinačnom nekretninom, tj. ako su upisana u istom zemljišnoknjižnom ulošku kao jedno zemljišnoknjižno tijelo (članak 19. ZZK i članak 9. ZV-a).

Pravo građenja uvijek se osniva kao teret cijele zemljišne (katastarske) čestice odnosno kao teret cijelog zemljišnoknjižnog tijela koje se sastoji od više čestica. To pravilo vrijedi neovisno o tome što će se pravo građenja faktično ostvarivati samo na određenom dijelu zemljišne čestice ili samo na jednoj od više čestica upisanih u istom zemljišnoknjižnom ulošku.

Pravo građenja ne može se osnovati samo na određenom fizičkom dijelu zemljišne čestice ili samo na jednom od više zemljišta iz jednog zemljišnoknjižnog tijela upisanog u jednom zemljišnoknjižnom ulošku. Ako se pravo građenja želi osnovati samo na određenom fizičkom dijelu zemljišta (katastarske čestice) prethodno je potrebno provesti diobu (parcelaciju) i za taj fizički dio zemljišta formirati posebnu katastarsku česticu koja se, da bi se samo na njoj osnovalo pravo građenja, mora otpisati iz zemljišnoknjižnog uloška u kojem su upisane čestice nastale diobom i upisati u novi zemljišnoknjižni uložak (članak 146. i dr. ZZK). Postupak otpisivanja mora se provesti i kad se samo na jednoj od više čestica upisanih kao jedno zemljišnoknjižno tijelo u istom zemljišnoknjižnom ulošku osniva pravo građenja. Čestica na kojoj se osniva pravo građenja mora se otpisati iz tog zemljišnoknjižnog uloška i za nju se mora osnovati novi uložak u koji će se upisati da je ta čestica opterećena pravom građenja.

U slučaju da se pravo građenja namjerava osnovati na zemljištu na kojem je već sagrađena zgrada,možemo reći da predmet prava građenja može biti i takvo zemljište. Tada će pravo građenja pravno odvajati zemljište sa zgradom, koji će zajedno biti u vlasništvu vlasnika zemljišta, od zgrade koja je izgrađena na pravu građenja i koja će biti u vlasništvu nositelja prava građenja.