c S
U središtu

Dužnost vlasnika/korisnika nekretnina u vezi s obavljanjem dimnjačarskih poslova

24.03.2016 Pod obavljanjem dimnjačarskih poslova podrazumijeva se čišćenje i kontrola dimovodnih objekata i uređaja za loženje sa sustavom dobave zraka u svrhu održavanja njihove funkcionalne sposobnosti radi sprječavanja opasnosti od požara, eksplozija, trovanja te zagađivanja zraka. Budući da neki vlasnici ne žele da im dimnjačari čiste dimnjake jer ih čiste sami, pa ne vide potrebu niti osnovu da im dimnjačar naplaćuje taj posao, postavlja se pitanje jesu li vlasnici/korisnici nekretnina dužni pustiti dimnjačara u kuću?

Obavljanje dimnjačarskih poslova je komunalna djelatnost. Prema članku 10. stavak 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odlukom određuje komunalne djelatnosti koje će obavljati dodjeljivanjem koncesije te utvrđuje pripremne radnje i postupak davanja koncesije sukladno odredbama Zakona o koncesijama.

Odgovor na pitanje iz uvoda, vezano za puštanje dimnjačara u kuću ili stan, možemo pronaći na primjeru Grada Zagreba u Odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova (Službeni glasnik Grada Zagreba, br. 15/15). Prema toj Odluci dimnjačarski poslovi obavljaju se putem koncesije. U članku 16. propisuju se ovlaštenja odnosno obveze dimnjačara:
- redoviti pregled dimovodnih objekata i uređaja za loženje (zbog sprječavanja opasnosti od požara i trovanja ugljičnim monoksidom)
- kontrola i čišćenje dimovodnih objekata
- kontrola povrata dimnih plinova kod plinskih trošila
- čišćenje uređaja za loženje (kotlova, kamina, peći, štednjaka, peći za spaljivanje)
- kontrola uređaja za loženje i ispitivanje emisije plinova.

Dimnjačar propisane poslove obavlja prema godišnjem planu čišćenja i kontrole dimovodnih objekata i uređaja za loženje sa sustavom dobave zraka, a svoj dolazak uvijek mora najaviti isticanjem obavijesti o dolasku na vidljivom mjestu u stambenoj zgradi, najmanje 5 dana prije dolaska, kako bi stanari mogli planirati svoje obaveze, a dimnjačar odjednom imati što veći broj dostupnih stanova za obavljanje posla.

Važno je istaknuti da je vlasnik ili korisnik stambenog, poslovnog ili drugog objekta dužan koristiti se uslugama ovlaštenog dimnjačara (članak 18. stavak 2. Odluke), dakle, vlasnici ili korisnici nekretnina koje podliježu obvezi provođenja dimnjačarskih poslova, dužni su pustiti dimnjačara u kuću/stan kako bi on obavio svoje propisane poslove.

Osobe koje ipak ne žele pustiti dimnjačara u kuću treba upozoriti da će se prema članku 34. Odluke novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna osoba korisnik usluga, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj zgrade ako odbije koristiti se uslugama ovlaštenog dimnjačara, odnosno ako onemogući redovitu kontrolu, čišćenje i mjerenje dimovodnih objekata i uređaja za loženje ili ne da na uvid potrebnu dokumentaciju i obavijesti (prema članku 19. Odluke). Također, novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 1.500,00kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini navedeni prekršaj, za koji će se novčano kazniti i fizička osoba obrtnik, u iznosu od 800,00 do 2.000,00 kuna, odnosno u iznosu od 500,00 do 1.000,00 kuna, ako ga je počinila fizička osoba (dakle, pojedinac - vlasnik stana ili poslovnog prostora, najmoprimac, zakupoprimac itd.).