c S
U središtu

Pravilnik o sufinanciranju sredstava za rad tijela nadležnih za provedbu postupka izvlaštenja

05.04.2016 Donošenje Pravilnika o sufinanciranju sredstava za rad tijela nadležnih za provedbu postupka izvlaštenja, koji je stupio na snagu 3. ožujka 2016., ispunjenje je obveze iz članka 19. Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade prema kojem, budući da se sredstva za rad tijela koja provode izvlaštenje dijelom financiraju iz sredstava korisnika izvlaštenja, ministar pravosuđa pravilnikom treba utvrditi kriterije za određivanje udjela korisnika izvlaštenja u sufinanciranju sredstava za rad nadležnih tijela.

U vezi sa sufinanciranjem rada nadležnih tijela napominjemo da je u Konačnom prijedlogu Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade Vlada navela da su "poslovi i postupci izvlaštenja, u pravilu, izvanredni poslovi, vrlo rijetko, moguće naprijed planirani, koji kod nadležnih javnopravnih tijela zahtijevaju dodatni angažman – kako u broju izvršitelja tako i u odnosu na materijalne troškove. Kako su za obavljanje tih poslova i provođenje postupaka zainteresirani korisnici izvlaštenja, koji su zbog žurnosti ovih poslova i postupaka spremni sufinancirati njihovo obavljanje to je bilo potrebno urediti pravni okvir za tu vrstu financiranja." Iako je takva praksa dijelom postojala i do donošenja Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade bez da je bila zakonski regulirana, ostaje i nadalje pitanje objektivnosti i nepristranosti odlučivanja tijela državne uprave koju dijelom sufinanciraju korisnici izvlaštenja.

Prema Pravilniku sufinanciranje obvezuje korisnika izvlaštenja, koji se definira kao fizička ili pravna osoba koja pokreće postupak pred nadležnim tijelom u vezi s pripremnim radnjama u svrhu izvlaštenja i postupka izvlaštenja. Ono u čemu korisnik izvlaštenja sufinanciranjem sudjeluje su: uredski materijal, informatička oprema i programi, telekomunikacijske i poštanske usluge, sitni inventar i ostali materijalni troškovi poslovanja.

Kriteriji za izračun udjela korisnika izvlaštenja u sufinanciranju postupka izvlaštenja su sljedeći:

- za svaku zemljišnoknjižnu česticu obuhvaćenu zahtjevom za osiguranje dokaza plaća se iznos od 100,00 kn kod potpunog izvlaštenja i iznos od 75,00 kn kod nepotpunog izvlaštenja

- ako na zemljišnoknjižnoj čestici postoji više suvlasnika, navedeni udio korisnika izvlaštenja uvećava se za 25,00 kn po svakom suvlasniku.

Visinu udjela, nakon podnošenja urednog zahtjeva za osiguranje dokaza o stanju i vrijednosti nekretnine za koju se predlaže izvlaštenje, utvrđuje zaključkom nadležno tijelo koje vodi postupak u vezi s pripremnim radnjama u svrhu izvlaštenja i postupka izvlaštenja, a korisnik izvlaštenja dužan je u roku 8 dana od primitka zaključka, iznos udjela za sufinanciranje postupka izvlaštenja uplatiti u korist računa nadležnog tijela koji vodi postupak izvlaštenja. Namjena uplaćenog iznosa je isključivo financiranje rada tijela nadležnog za provedbu postupka izvlaštenja.