c S
U središtu

Evidentiranje građevine u katastru i zemljišnoj knjizi i primjena propisa

21.04.2016 U praksi primjene propisa o evidentiranju građevina u katastru i zemljišnoj knjizi javljaju se pitanja vezana za primjenu propisa, odnosno – upisuje li se postojeća zgrada prema zakonu prema kojem je izdana pravomoćna građevinska dozvola ili uporabna dozvola ili prema odredbama zakona koji je na snazi u vrijeme predaje zahtjeva sudu za uknjižbu.

Na početku treba razjasniti da se evidentiranje građevine u katastru i zemljišnoj knjizi i s time povezani upisi provode prema propisima važećima u trenutku započinjanja toga postupka pred nadležnim sudom. S tim u vezi napominjemo da odredba članka 174. stavak 1. Zakona o gradnji (Narodne novine, broj 153/13) propisuje da se za građevine upisane u zemljišnu knjigu do dana stupanja na snagu toga Zakona na zahtjev vlasnika građevine, u posjedovnici zemljišne knjige stavlja zabilježba da je priložen akt za uporabu građevine koja je upisana u zemljišnoj knjizi, odnosno koja se u nju upisuje, uz navođenje naziva i oznake tog akta, odnosno uz navođenje oznake potvrde nadležnoga upravnog tijela da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu. Zemljišnoknjižni postupak upisa provodi se sukladno odredbama Zakona o zemljišnim knjigama.

Što se tiče mogućnosti izdavanja potvrde nadležnoga upravnog tijela da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu, treba naglasiti da se navedeni akt na temelju važećeg Zakona o gradnji ne izdaje niti se može izdati. Takvo stajalište zastupljeno je i u Mišljenju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Klasa: 360-01/14-02/968 od 5. siječnja 2015.

Slijedom navedenog, potrebno je zatražiti izdavanje uporabne dozvole na temelju Zakona o gradnji. Primjerice, ako se radi o građevini koja je izgrađena na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine, treba zatražiti uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu temeljem akta za građenje izdanog do tog datuma, a čiji je postupak izdavanja propisan člankom 182. navedenog Zakona. Odredbom stavka 2. toga članka propisano je da podnositelj zahtjeva uz zahtjev za izdavanjem spomenute uporabne dozvole prilaže građevinsku dozvolu na temelju koje je izgrađena građevina dok je stavkom 3. istoga članka propisano da se predmetna uporabna dozvola izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu namjene, vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličine građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru. Zahtjevu za izdavanje navedene uporabne dozvole, a kako je to navedeno spomenutom odredbom Zakona o gradnji, nije potrebno prilagati uvjerenje građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije za predmetnu građevinu.

U postupku izdavanja uporabne dozvole utvrđuje se je li građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom koja je za njezino građenje izdana, tj. ako se u tom postupku utvrdi da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom te ako su ispunjeni i ostali uvjeti propisani zakonom i/ili drugim propisima, uporabna se dozvola za tu građevinu može izdati.

Ako se u navedenom postupku utvrdi da to nije slučaj, odnosno ako se utvrdi da je građevina izgrađena protivno građevinskoj dozvoli, odnosno da nisu ispunjeni ostali uvjeti propisani zakonom i/ili drugim propisima, uporabna dozvola ne može se izdati.