c S
U središtu

Nastavak primjene kolektivnog ugovora nakon prenošenja ugovora o radu na novog poslodavca

25.04.2016 U vezi prenošenja ugovora o radu na novog poslodavca može se pojaviti pitanje nastavka primjene postojećeg kolektivnog ugovora, sklopljenog s poslodavcem koji prenosi ugovore o radu na novog poslodavca.

Kod mnogih poslodavaca primjenjuje se kolektivni ugovor, pa ako dođe do neke od okolnosti zbog koje se prema Zakonu o radu (Narodne novine 93/14) ugovori o radu prenose na novog poslodavca (prema članku 137. stavak 1. Zakona o radu ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće, dio poduzeća, gospodarska djelatnost ili dio gospodarske djelatnosti, a koji zadržava svoju gospodarsku cjelovitost, na novog se poslodavca prenose svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenošenja, odnosno koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koja je predmet prenošenja), sukladno stavku 12. istog članka, ako je u poduzeću, dijelu poduzeća, u vezi s obavljanjem gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koje je preneseno sklopljen kolektivni ugovor, na radnike se do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najdulje godinu dana, nastavlja primjenjivati kolektivni ugovor koji se na njih primjenjivao prije promjene poslodavca.

S tim u vezi može doći do situacije da se u društvu stvori nejednakost u primanjima i drugim pravima između „starih“ i „novih“ radnika novog poslodavca, odnosno između onih koji od prije rade kod novog poslodavca i onih čiji su ugovori o radu preneseni na novog poslodavca.

Primjerice, krajem 2015. unutar društva su provedene statusne promjene na način da su društvu preuzimatelju pripojena dva društva. Provedbom statusnih promjena ugovori o radu radnika i radnica zaposlenih u pripojenim društvima preneseni su na novog poslodavca, sukladno članku 137. Zakona o radu, te su se na radnike nakon statusnih promjena nastavili primjenjivati pojedinačni kolektivni ugovori koji su vrijedili do statusnih promjena i trenutno se u društvu primjenjuju tri kolektivna ugovora. Navedeno je uzrokovalo da radnici obavljajući jednake poslove u jednakim uvjetima ostvaruju različita prava, a posebice se to odnosi na plaće isplaćene za izvršeni rad.

Stoga se postavlja pitanje radi li se u tom slučaju o diskriminaciji među radnicima zbog različitih primanja za iste poslove i je li poslodavac obvezan unatoč odredbi članka 137. Zakona o radu izvršiti izmjene postojećih ugovora o radu za radnike koji su u nepovoljnijem položaju tako da izvrši promjene primjenjujući odredbu Zakona o radu kojom je propisana jednakost u plaći?

Ističemo da novi poslodavac nastavlja primjenjivati prije sklopljeni kolektivni ugovor koji se primjenjivao kod starog poslodavca prije prijenosa, prema članku 137. stavak 12. Zakona o radu najdulje godina dana, a njegova primjena prestaje i prije ako je sklopljen novi kolektivni ugovor. Smatramo da navedeno ne predstavlja diskriminaciju jer poslodavac postupa po zakonu. Radnici nisu u nepovoljnijem položaju nego prije, jer im je zajamčena ista razina prava, uključujući i primanja. Stoga smatramo da novi poslodavac nije dužan izmijeniti ugovore o radu radnika koji su u nepovoljnijem položaju u odnosu na radnike koji su i prije radili za novog poslodavca. Ionako će novi radnici imati manja primanja od postojećih radnika novog poslodavca najdulje godinu dana.

Odredba o jednakosti plaća iz Zakona o radu je opća odredba, ali odredba o nastavku primjene kolektivnog ugovora iz članka 137. stavak 12. Zakona o radu, koja može dovesti do razlike u plaćama i drugim pravima između postojećih radnika i onih čiji su ugovori preneseni na novog poslodavca, je posebna odredba i ona, mišljenja smo, ima prednost u primjeni.

Sudska praksa je o nastavku primjene kolektivnog ugovora nakon prenošenja ugovora o radu na novog poslodavca rekla sljedeće:

Kako se pak prema odredbi čl. 207. ZR-a kod prenošenja ugovora o radu na novog poslodavca do sklapanja novog Kolektivnog ugovora na radnike ima nastaviti primjenjivati Kolektivni ugovor koji se na njih primjenjivao u vrijeme promjene poslodavca, pravilno je tužiteljici otkazni rok i otpremnina određena primjenom Kolektivnog ugovora C. A. d.o.o. Z., kao posljednji važeći Kolektivni ugovor, a čiju produljenu primjenu je i sam tuženik potvrdio svojom odlukom od 24. listopada 2007. navodeći da je primjena tog Kolektivnog ugovora produljena do tog datuma.“ (Odluka Vrhovnog suda RH, poslovni broj, Revr 1226/09 od 8. rujna 2010.).

„… Sva prava koja je imao prema bivšem poslodavcu radnik, u pravilu, ima i prema novom poslodavcu, ali jednako tako i novi poslodavac nema druge dodatne obveze prema radniku koje nije imao i bivši poslodavac na temelju ugovora o radu, kolektivnog ugovora i zakona…“ (Odluka Vrhovnog suda RH, poslovni broj, Revr 749/07 od 22. studenog 2007.).