c S
U središtu

Povjerenik za informiranje

06.05.2016 Zakon o pravu na pristup informacijama (Narodne novine 25/13), koji je stupio na snagu 8. ožujka 2013. godine, uveo je u hrvatski pravni sustav Povjerenika za informiranje – neovisno tijelo odgovorno za zaštitu Ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama.

Člankom 35. Zakona o pravu na pristup informacijama određeni su poslovi i ovlasti Povjerenika. Povjerenik štiti, prati i promiče pravo na pristup informacijama, prati provedbu Zakona, informira javnost, Hrvatski sabor i Europsku komisiju o ostvarivanju prava korisnika, obavlja nadzor i provodi inspekcijski nadzor provedbe Zakona, predlaže mjere radi unapređivanja ostvarivanja prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, podnosi optužni prijedlog i izdaje prekršajni nalog za utvrđene prekršaje …

Povjerenika bira Hrvatski sabor na vrijeme od pet godina uz mogućnost ponovnog izbora, a kao prva Povjerenica, dana 25. listopada 2013., izabrana je dr. sc. Anamarija Musa. Povjereniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako to sam zatraži; ako nastupe okolnosti zbog kojih više ne ispunjava uvjete za izbor iz članka 37. Zakona; ako je spriječen obavljati dužnost u razdoblju duljem od šest mjeseci ili ako ne obavlja dužnost sukladno Zakonu. Postupak za razrješenje Povjerenika pokreće Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora, a razrješuje ga Hrvatski sabor uz prethodno mišljenje Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Do izbora Povjerenika za informiranje i ustrojavanja Ureda Povjerenika poslove zaštite prava na pristup informacijama obavljala je Agencija za zaštitu podataka. Danom izbora Povjerenika zaposlenici Odjela za pravo na pristup informacijama Agencije za zaštitu osobnih podataka prešli su u Ured povjerenika gdje su nastavili obavljati isti posao koji su prethodno obavljali u Agenciji. Napominjemo da je člankom 39. Zakona određeno da se na zaposlene u Uredu povjerenika primjenjuju odredbe Zakona o državnim službenicima.

Unutarnje ustrojstvo Ureda Povjerenika, njegov način rada i druga pitanja bitna za obavljanje poslova uređena su Poslovnikom Povjerenika za informiranje. Dana 10. svibnja 2016. na snagu stupa novi Poslovnik Povjerenika za informiranje kojim se uz dosadašnje službe: Službu za zaštitu prava na pristup informacijama i Službu za praćenje i promicanje prava na pristup informacijama, uvodi nova ustrojstvena jedinica – Služba za opće poslove. Novim Poslovnikom pobliže se određuju poslovi Voditelja službi te su povećane ovlasti Kolegija Povjerenika – tijela kojeg čine Povjerenik i voditelji pojedinih službi.

Neven Brkić, dipl. iur.