c S
U središtu

Izmjene u Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća

27.06.2017 Prema članku 140. Zakona o radu radnici zaposleni kod poslodavca koji zapošljava najmanje dvadeset radnika, osim radnika zaposlenih u tijelima državne uprave, imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o pitanjima u vezi s njihovim gospodarskim i socijalnim pravima i interesima na način i pod uvjetima propisanim tim Zakonom.

Nadalje, člankom 141. Zakona o radu (Narodne novine, broj 93/14) propisano je da radnici imaju pravo na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, izabrati jednog ili više svojih predstavnika (u nastavku: radničko vijeće) koji će ih zastupati kod poslodavca u zaštiti i promicanju njihovih prava i interesa, a taj se postupak pokreće na prijedlog sindikata ili najmanje dvadeset posto radnika zaposlenih kod određenog poslodavca.

Izbori za radničko vijeće provode se u skladu s odredbama Zakona o radu i podzakonskog propisa - Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća (Narodne novine broj 3/16, 52/17). U Narodnim novinama broj 52/17 objavljena je izmjena tog Pravilnika, koja je stupila na snagu 10. lipnja 2017.

Naime, u Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća izmijenjen je članak 13. Prema novom tekstu toga članka Pravilnika izborni odbor odlučuje o broju glasačkih listića koji će biti pripremljeni za glasovanje za izbor radničkog vijeća, a koji broj ne smije biti manji od broja radnika upisanih u popis birača, niti veći za više od pet posto toga broja. Glasački listići označavaju se serijskim brojem i moraju sadržavati ime i prezime te vlastoručni potpis predsjednika izbornog odbora. Do sada je bilo propisano da se glasački listići ovjeravaju pečatom poslodavca i potpisom, parafom ili faksimilom potpisa predsjednika izbornog odbora, te da glasačke listiće pečatom ovjerava predstavnik poslodavca u prisustvu predsjednika izbornog odbora.

I dalje na glasačkom listiću mora biti jasno napisala napomena: „Glasuje se isključivo zaokruživanjem jednog od rednih brojeva“. Također, i dalje se nevažećim glasačkim listićem smatra onaj:

1) na kojem nije zaokružen niti jedan od rednih brojeva,

2) na kojem je zaokruženo više od jednog broja,

3) koji nije dostavljen na način propisan odredbom članka 7. stavka 5. Pravilnika (prema toj odredbi, u slučaju dopisnog glasovanja, odnosno glasovanja putem pošte, glasački listić radnik je dužan uputiti poštom na adresu sjedišta poslodavca, u zatvorenoj omotnici koju je primio uz glasački listić, s naznakom: „ne otvarati - za Izborni odbor“.)

Sukladno navedenim izmjenama u vezi glasačkih listića, u Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća izmijenjeni su obrazac 16 i 17, i to tako da se obrazac „16“ zamjenjuje obrascem „16 – Glasački listić za izbor članova radničkog vijeća s tri ili više članova“, a obrazac „17“ obrascem „17 – Glasački listić za izbor članova radničkog vijeća s jednim članom“.