c S
U središtu

Pravo javnih i državnih službenika na regres za godišnji odmor za 2017.

12.07.2017 Prošlotjedna sjednica Vlade Republike, održana u četvrtak, 6. srpnja 2017., započeta je najavom da će se ove godine isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama u iznosu od 1.250,00 kuna. Isplata će početi 14. srpnja.

Napominjemo da pisana odluka Vlade RH o tom pitanju na navedenoj sjednici nije donesena, no, temelj za isplatu regresa za godišnji odmor za javne službenike nalazi se u članku 59.Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine, broj 24/17) prema kojem zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora. O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovaraju svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time da ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata. U 2017. godini je, dakle, taj iznos 1.250,00 kuna.

Istim člankom propisano je razdoblje isplate regresa: regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora. No, premijer je izjavio da će isplata regresa započeti 14. srpnja 2017.

Bitno je naglasiti da pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora. Vezano uz pitanje prava na regres javnim službenicima koji su koristili razmjerni dio godišnjeg odmora, navodimo tumačenja Povjerenstva za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama koja su donesena u primjeni ranije važećeg Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine 141/12, 141/12, 150/13, 153/13, 24/17), ali budući da je riječ o sadržajno istovjetnim odredbama kao i iz važećeg Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine, broj 24/17), držimo da su ta tumačenja i danas aktualna:

1) 37/2014 – REGRES – članak 60. Temeljnog kolektivnog ugovora od 23. lipnja 2014.

Ima li pravo na regres iz 2012. godine radnica koja je godišnji odmor iz te 2012. koristila u 2013. godini (u 2012. godini je bila na rodiljnom dopustu)?

Ako je radnica sukladno Zakonu o radu godišnji odmor iz 2012. godine koristila u 2013. godini, jer je u 2012. godini bila na rodiljnom dopustu, ima pravo i na regres za 2012. godinu.
(Dakle, što se ove kalendarske godine tiče možemo zaključiti: ako je radnica u 2017. godini koristila preostali godišnji odmor iz 2016. godine, ostvaruje pravo na regres i za taj godišnji odmor).

2) Tumačenje 187/2016 od 23. rujna 2016.

Pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora ostvaruje svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora, neovisno o tome što mu je u toj godini prestao radni odnos. (Dakle, neovisno o činjenici iz kojeg je razloga taj odnos prestao).

3) Tumačenje 188/2016 od 23. rujna 2016.

Prema članku 60. stavku 1. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora. S obzirom na navedeno, zaposlenik koji nije koristio godišnji odmor iz 2016. godine već mu je isplaćena naknada za neiskorišteni cijeli godišnji odmor ili njegov razmjerni dio, ne ostvaruje pravo na regres.

Što se državnih službenika tiče njihovo pravo na regres za godišnji odmor regulira članak 50. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (Narodne novine, broj 104/13, 150/13 - Dodatak I., 153/13 - Dodatak II., 71/16 - Dodatak III. i 123/16). Doduše, treba ukazati i na Dodatak III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike (Narodne novine broj 71/16), čijim člankom 2. je propisano da potpisom tog Dodatka ugovorne strane (Vlada RH i sindikati) utvrđuju ograničenje materijalnih prava ugovorenih člancima 55. stavak 2., 56. stavak 4. i 64. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (Narodne novine broj 104/13) za vrijeme važenja kolektivnog ugovora. Iznimno od navedenog, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvorit će pregovore o mogućnosti isplate regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2017. godinu (što se upravo i realiziralo).

U svakom slučaju, prema članku 50. spomenutog Kolektivnog ugovora, službeniku i namješteniku isplatit će se regres za korištenje godišnjeg odmora najkasnije do dana početka korištenja godišnjeg odmora (opet napominjemo, ove godine isplata će započeti 14. srpnja 2017.). Kao i u slučaju javnih službenika, i kod državnih službenika i namještenika o visini regresa Vlada i sindikati pregovaraju svake godine u postupku donošenja Prijedloga državnog proračuna, s time da, ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata. Kao i javni službenici, i državni službenici i namještenici za 2017. godinu dobit će regres za godišnji odmor u iznosu 1.250,00 kuna.

Za razliku od Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nema propisanu odredbu na koji iznos/udio regresa pravo imaju službenici i namještenici koji u tekućoj godini koriste samo razmjerni dio godišnjeg odmora.

Navodimo stajališta Zajedničke komisije za tumačenje i praćenje primjene kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koje se odnose na isplatu regresa temeljem članka 50. spomenutog Kolektivnog ugovora:

„Članak 50.
Tumačenje br. 1/50 od 1. veljače 2013. (regres za godišnji odmor)

Službeniku i namješteniku isplaćuje se regres za korištenje godišnjeg odmora.

Regres za korištenje godišnjeg odmora isplaćuje se u cijelosti jednokratno, neovisno o tome hoće li će službenik i namještenik iskoristiti cijeli godišnji odmor ili njegov dio.

Službenik koji iz razloga navedenih u članku 26. stavku 1. Kolektivnog ugovora nije koristio godišnji odmor u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, nego taj godišnji odmor ili njegov dio koristi do 30. lipnja sljedeće godine, ima pravo na isplatu regresa za godišnji odmor (u punom iznosu) ako je regres za godinu u kojoj je ostvareno pravo na godišnji odmor isplaćen i ostalim državnim službenicima i namještenicima.