c S
U središtu

Izmjene Pravilnika o zapošljavanju osoba s invaliditetom

28.01.2019 Temeljem članka 8. stavka 8. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 157/13., 152/14., 39/18.) donesen je tijekom ljeta 2018. godine novi Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom koji je stupio na snagu 30. kolovoza 2018. Na dan stupanja na snagu novoga Pravilnika prestao je važiti do tad važeći Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 44/14. i 02/15.).

Odredbama novog Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 75/18., 120/18., dalje: Pravilnik) propisuje se udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih kod pojedinog poslodavca, dokazi o ispunjenju obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, naknada u slučaju neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom te iznos novčanih nagrada za poslodavce koji zapošljavaju više osoba s invaliditetom od propisane kvote, kao i za poslodavce koji nisu obveznici kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Sukladno članku 3. navedenog Pravilnika obveznik kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom je svaki poslodavac koji zapošljava najmanje 20 radnika. U ukupan broj zaposlenih ubrajaju se i osnivači/članovi u trgovačkim društvima i ustanovama u Republici Hrvatskoj koji su u radnom odnosu s poslodavcem te obrtnici i druge osobe koje na području Republike Hrvatske obavljaju djelatnost slobodnog zanimanja ili druge dozvoljene djelatnosti i po toj osnovi su obvezno osigurani. Bitno je naglasiti da se odredbe Pravilnika ne odnose na predstavništva stranih osoba, strana diplomatska i konzularna predstavništva te integrativne i zaštitne radionice.

Koncem 2018. Hrvatski sabor donio je veći broj propisa čija se primjena veže uz datum 1.1.2019. (primjerice, porezni propisi, propisi iz mirovinskog osiguranja itd.), pa je, između ostalog, nadležni ministar rada donio dva podzakonska akta za provedbu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a to su: Pravilnik  o izmjenama Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 120/18.; stupio na snagu 1.1.2019.) i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 120/18.; stupio na snagu 1.1.2019.).

Izmjenama Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom obavljeno je usklađivanje sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova (Narodne novine, broj 96/18.) kojim je omogućen rad redovnim i izvanrednim studentima, te je propisan drugačiji naziv ugovora kojeg sklapaju studenti i poslodavci (ugovor o obavljanju studentskog posla umjesto ugovor o djelu redovitog studenta).

U skladu s tim izmijenjene su odredbe Pravilnika o zamjenskoj kvoti te je poslodavcima omogućeno da, uz redovne studente s invaliditetom, mogu angažirati i izvanredne studente s invaliditetom, i to putem ugovora o obavljanju studentskog posla.

Također, učinjeno je usklađivanje sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine, broj 100/18.) kojim je propisano da Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prestaje s radom, a sve njegove poslove preuzima Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Posljedično, izmijenjene su odredbe Pravilnika o kvotnoj obvezi te je predviđeno da će ubuduće prilikom utvrđivanja navedene obveze - mišljenje o potrebi izuzimanja radnih mjesta s posebnim uvjetima rada (na kojima se ne mogu zaposliti osobe s invaliditetom) davati Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Drugi podzakonski akt za provedbu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je donesen u prosincu 2018. godine je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (Narodne novine, broj 120/18.; stupio na snagu 1.1.2019.).

Tim izmjenama Pravilnika učinjeno je usklađivanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima  (Narodne novine, broj 106/18.) kojim se ukida doprinos za zapošljavanje i doprinos za zaštitu zdravlja na radu.

Također, a vezano uz navedeno, izmijenjene su odredbe Pravilnika kojima je propisano da Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplaćuje poticaj u obliku naknade troška doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu.

Dakle, od 1. siječnja 2019. godine Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom će poslodavcima refundirati samo trošak doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, dok trošak doprinosa za zapošljavanje i zaštitu zdravlja na radu neće refundirati jer ih poslodavci više neće biti u obvezi plaćati.