c S
U središtu

Tko je treća osoba iz članka 113. stavak 5. Zakona o općem upravnom postupku?

23.09.2019 Formulacija „prava trećih osoba“, sadržana u odredbi iz naslova teksta, ne odnosi se na protustranke koje su sudjelovale u prvostupanjskome upravnom postupku, već na ostale osobe u čija prava može dirati novo rješenje, doneseno primjenom instituta zamjene povodom žalbe.

U okviru regulacije postupka i ovlasti prvostupanjskoga javnopravnog tijela po žalbi (članak 113. Zakona o općem upravnom postupku, „Narodne novine“, br. 47/09., dalje: ZUP), u stavku 5. propisano je da će prvostupanjsko tijelo, kad ocijeni da je žalba osnovana u cijelosti ili djelomično, zamijeniti pobijano rješenje novim rješenjem ako se ne dira u prava trećih osoba.

Među upravnim praktičarima javlja se dvojba odnosi li se pojam trećih osoba iz članka 113. stavak 5. ZUP-a na ostale stranke koje su sudjelovale u prvostupanjskom stadiju upravnog postupka (u upravnim stvarima višestranačkog karaktera) ili (i) na osobe izvan toga kruga.

Javnopravno tijelo može primijeniti spomenutu normu kada, sukladno stavku 2. toga članka, povodom žalbe ispita zakonitost odnosno ocijeni svrhovitost osporavanog rješenja. Može je primijeniti i kada, nakon donošenja upravnog akta u postupku neposrednog rješavanja, postupi po zahtjevu žalitelja iz članka 113. stavak 3. ZUP-a i upotpuni postupak. U oba slučaja (iz stavka 2. i stavka 3.), ako žalbu ocijeni neosnovanom, prvostupanjsko tijelo ne donosi dodatno rješenje, već žalbu, sa spisom predmeta upravnog postupka, dostavlja na rješavanje drugostupanjskom tijelu.

Kod izjavljivanja žalbe u višestranačkim predmetima, ostale stranke imaju se priliku izjasniti o žalbenim navodima u odgovoru na žalbu (članak 113. stavak 4. ZUP-a). Utoliko je dvojbena interpretacija po kojoj bi zaštitna formulacija sadržana na kraju stavka 5. navedenoga članka bila usmjerena na protustranke koje su sudjelovale u prvostupanjskoj fazi upravnog postupka i imale priliku osporavati osnovanost žalbe.

Uz to, ako bi se navedeni izričaj odnosio na protustranke, te imajući u vidu da usvajanje žalbe rezultira nepovoljnijom situacijom za ostale stranke, zamjena rješenja povodom žalbe u višestranačkim bi stvarima bila faktički isključena.

Smatramo, stoga, da je riječ o ostalim osobama u čija prava može dirati novo rješenje, doneseno primjenom instituta zamjene.

Ujedno podsjećamo da se ovdje radi o zamjeni, a ne o izmjeni rješenja. O razlikama između ovih dvaju upravnopostupovnih instituta pisali smo u ovoj rubrici, u kolumni pod naslovom Zamjena i izmjena prvostupanjskog rješenja u upravnom postupku.

doc. dr. sc. Alen Rajko