c S
U središtu

Završni rad – formalni završetak srednjoškolskog strukovnog obrazovanja

12.10.2009 Završni rad je samostalni stručni rad koji učenik strukovnih ili umjetničkih obrazovnih programa izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog obrazovanja uz vođenje i usmjeravanje mentora. Sadržaj, uvjeti, način i postupak njegove izradbe i obrane propisan je Pravilnikom o izradbi i obrani završnog rada.
Sukladno članku 82. stavku 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, srednje obrazovanje učenika u strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja, završava izradom i obranom završnog rada u organizaciji i provedbi škole.

Strukovne škole su tehničke, industrijske i obrtničke. U njima se nastavni plan i program, koji učenike priprema za rad u industriji, gospodarstvu i obrtništvu, izvodi u trajanju od jedne do pet godina.

Obrazovne programe umjetničkog obrazovanja realiziraju likovne, glazbene i plesne škole, a pohađaju ih učenici s izraženim sposobnostima za takve vrste umjetničkog izražavanja.

Prema članku 2. Pravilnika, završni rad je učenikov uradak čijom se izradbom i obranom provjeravaju, vrjednuju i ocjenjuju učenikove strukovne, odnosno umjetničke kompetencije određene razine sukladno razini kvalifikacije koju stječe. Njegovom izradbom učenici stječu završnost u upisanome obrazovnom programu te uvjete za uključivanje na tržište rada.

Škola je dužna, do 15. listopada, učenike završnoga razreda upoznati sa sadržajem, uvjetima, načinom i postupkom izradbe i obrane završnoga rada, a ustanova koja provodi programe obrazovanja odraslih, najkasnije deset dana od dana upisa.

Završni rad sastoji se od izradbe i obrane završnoga rada. Izradba, pod stručnim vodstvom mentora, sastoji se od uratka koji može biti projekt, pokus s elaboratom, praktični rad s elaboratom, složeniji ispitni zadatak ili drugi slični uradak usklađen s nastavnim programom.

Teme za završni rad, u suradnji s mentorima, donosi ravnatelj ustanove do 20. listopada za sve rokove u tekućoj školskoj godini na prijedlog stručnih vijeća, a pri predlaganju tema u obzir se mogu uzeti i prijedlozi učenika. Učenici teme za završni rad biraju najkasnije do 31. listopada tekuće školske godine (članak 8. stavak 4.).

Obrani završnog rada može pristupiti učenik koji je uspješno završio zadnju obrazovnu godinu strukovnoga ili umjetničkoga obrazovnog programa i čiju je izradbu mentor prihvatio i za nju predložio pozitivnu ocjenu. Obranu provode školski prosudbeni odbor i Povjerenstva (članak 22-24).

Izradba, obrana te opći uspjeh iz izradbe i obrane završnoga rada ocjenjuju se ocjenama: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2) i nedovoljan (1). Učenik koji je iz izradbe ocijenjen ocjenom nedovoljan, ne može pristupiti obrani, već se upućuje na ponovnu izradbu s izmijenjenom temom, no ako je učenik iz izradbe ocijenjen prolaznom ocjenom, a iz obrane ocjenom nedovoljan, na sljedećem će roku ponavljati samo obranu.

Učeniku koji je uspješno obranio završni rad, ustanova izdaje svjedodžbu koju potpisuje ravnatelj. Ta svjedodžba je isprava kojom se potvrđuju stečene strukovne, odnosno umjetničke kompetencije i završetak srednjega obrazovanja u strukovnome ili umjetničkome programu.

Pravilnik o izradbi i obrani završnog rada na snagu je stupio 8. listopada 2009.

Zaključno napominjemo da prema članku 82. stavku 3. i 5. Zakona, učenici u strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja, koji traju najmanje četiri godine mogu polagati i ispite državne mature (kojima inače završava srednjoškolsko obrazovanje učenika u gimnazijama), ako to žele. Te odredbe odnose se na učenike koji su prvi razred četverogodišnje strukovne i umjetničke škole upisali u školskoj godini 2006./2007, a državna matura im, kao i učenicima gimnazija, omogućava nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl.iur.