c S
U središtu

Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija - utvrđivanje ukupne profesionalne osposobljenosti u jednom postupku

21.10.2009 Novim Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, propisuje se objedinjeni postupak priznavanja formalnog obrazovanja i profesionalne osposobljenosti kandidata, koji kandidatima omogućuje pristup i obavljanje određene regulirane profesije u Republici Hrvatskoj.
Direktivom 2005/36/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 7. rujna 2005. o priznavanju stručnih kvalifikacija, ugrađena su rješenja iz Ugovora o osnivanju Europske zajednice o ukidanju prepreka slobodnome kretanju osoba i usluga između država članica što za državljane država članica uključuje pravo na obavljanje određene regulirane profesije u svojstvu osobe zaposlene kod određenog poslodavca ili osobe koja obavlja samostalnu djelatnost u državi članici različitoj od one u kojoj su stekle svoje stručne kvalifikacije.

Navedenom se Direktivom jamči osobama koje su stekle stručne kvalifikacije u jednoj od država članica, pristup istoj profesiji i ista prava prilikom obavljanja te profesije u drugoj državi članici kao i državljanima te države članice.

Izradi ovog Zakona pristupilo se jer je utvrđeno da Republika Hrvatska nema adekvatan pravni okvir niti administrativnu strukturu za priznavanje stručnih kvalifikacija u svrhu pristupanja tržištu rada za regulirane profesije (doktor medicine, doktor dentalne medicine, medicinske sestre, primalja, magistar farmacije, veterinar i arhitekt), a zakonska regulacija te materije bitna je i za zatvaranje pregovaračkog poglavlja „Sloboda pružanja usluga“.

Stoga se ovim Zakonom uređuju minimalni uvjeti osposobljavanja u RH za navedene profesije kao i priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno Direktivi, uključujući sustav priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija za obavljanje reguliranih profesija u RH u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan, slobodu pružanja usluga na privremenoj i povremenoj osnovi u RH na temelju inozemnih stručnih kvalifikacija, te postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Zakon će se primjenjivati isključivo na osobe koje u RH žele obavljati reguliranu profesiju, dok će se na osobe koje žele obavljati određenu nereguliranu profesiju i dalje primjenjivati Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, na temelju kojeg se sada provodi postupak stručnog priznavanja u svrhu zapošljavanja. Međutim, dok se tim Zakonom priznaju i rješavaju samo dokazi o postignutom stupnju formalnog obrazovanja, po ovom novom Zakonu u postupku priznavanja razmatrat će se u jednom objedinjenom postupku i dokazi o završetku formalnog obrazovanja i profesionalna osposobljenost kandidata (stručno usavršavanje i osposobljavanje nakon završetka formalnog obrazovanja, kao i moguće stručno iskustvo).

Ako se ocijeni da kandidat ispunjava sve te propisane uvjete, priznat će mu se stručna kvalifikacija radi obavljanja određene profesije u RH i time omogućiti pristup i obavljanje određene regulirane profesije u RH.

Zakon propisuje da osoba koja će htjeti pružati usluge u Republici Hrvatskoj na privremenoj i povremenoj osnovi (dakle kada nije riječ o obavljanju trajne gospodarske aktivnosti), neće u RH osnivati poslovni nastan, već će joj nastan biti u državi članici Europskog ekonomskog prostora, a usluge će privremeno i povremeno dolaziti pružati u Hrvatsku. Osoba koja će u RH po prvi puta željeti pružati usluge obavljanjem regulirane profesije, biti će dužna o tome izvijestiti nadležno tijelo izjavom u pisanom obliku (članak 6.).

Kandidat će izgubiti mogućnost pružanja usluge ako će:

a) uspostaviti poslovni nastan za obavljanje regulirane profesije u RH, ili

b) ako će mu sukladno odluci nadležnog tijela u državi članici poslovnog nastana, biti ukinuto pravo poslovnog nastana u toj državi ili će mu, makar privremeno, biti zabranjeno obavljanje te profesije u toj državi.

Postupci priznavanja stručnih kvalifikacija osobama iz članka 2. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona, započet će se provoditi od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Pripremio: Željko Čižmek