c S
U središtu

Skupovi radnika

10.12.2009 Prema Zakonu o radu obvezno je održavanje skupova radnika zaposlenih kod poslodavca. Saziva ih radničko vijeće, a u nedostatku tog tijela, skupove je dužan sazvati poslodavac.
Odredbom članka 150. Zakona o radu propisana je obveza održavanja skupova radnika zaposlenih kod određenog poslodavca. Naime, s ciljem sveobuhvatnog obavještavanja i rasprave o stanju i razvoju trgovačkog društva, odnosno ustanove, odnosno drugog oblika organiziranja poslodavca, te o radu radničkog vijeća, moraju se dva puta godišnje, u podjednakim vremenskim razmacima, održati skupovi radnika zaposlenih kod određenoga poslodavca.

Ako veličina trgovačkog društva, ustanove, odnosno drugog oblika organiziranja poslodavca ili druge posebnosti to zahtijevaju, skupovi radnika mogu se održati po odjelima ili drugim organizacijskim jedinicama.

Skup radnika saziva radničko vijeće uz prethodno savjetovanje s poslodavcem, pri čemu je potrebno voditi računa da se odabirom vremena i mjesta održavanja skupa ne šteti djelotvornosti poslovanja poslodavca.

No, ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, skup radnika dužan je sazvati poslodavac, koji može i, ako ocijeni da je to potrebno, sazvati skup radnika vodeći pri tome računa da se time ne ograniče ovlasti radničkog vijeća utvrđene Zakonom o radu, ne dirajući u pravo radničkog vijeća, kao primarnog tijela, da saziva skup radnika. Ako koristi tu mogućnost iz Zakona o radu, poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem.

Budući da radničko vijeće, u svrhu zaštite i promicanja prava i interesa radnika, u punom povjerenju surađuje sa svim sindikatima koji imaju svoje članove zaposlene kod određenog poslodavca, poslodavac ni na koji način ne može ograničavati predstavnike sindikata u takvoj suradnji s radničkim vijećem. Budući da za propuste poslodavca ili radničkog vijeća, u primjeni odredbe članka 150. Zakona o radu, nije propisana nikakva, pa ni prekršajna odgovornost, takva bi se odredba mogla smatrati samo upućujućom odredbom Zakona o radu.

Odredbe nedavno izglasanog novog Zakona o radu o sazivanju skupova radnika identične su onima iz trenutno važećeg Zakona o radu (novi Zakon o radu stupa na snagu 1. siječnja 2010.), osim što su na nekoliko mjesta neznačajno promijenjene.